Netanyahu skisserer en plan for hvordan Gaza skal styres etter krigen

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 23. februar 2024 | 18:18

Benjamin Netanyahu, Israels statsminister, har lagt frem en detaljert plan for sitt krigsråd om hvordan nasjonen skal ivareta sikkerheten i Gazastripen etter krigens opphør. 

Et dokument fra Netanyahus kontor, som ikke spesifiserer hvilken posisjon de palestinske myndighetene vil ha i Gaza post-krig, ble offentliggjort. Disse myndighetene har i dag autoritet over den besatte Vestbredden, mens USA ser for seg at en konkurrent til Hamas tar over styringen i Gaza etter konflikten, ifølge Financial Times.

Netanyahus strategi muliggjør at den israelske militærmakten får frie tøyler over hele Gazastripen og etablerer en buffersone deretter, med mål om å dempe sikkerhetsrisikoen og bryte ned Hamas’ makt. Planen er formet i brede trekk og tyder på en nedleggelse av Hamas.

Dokumentet skisserer Gazas fremtid gjennom forskjellige stadier; kort, mellomlang og lang sikt. Israel vil fortsette å engasjere seg i lokale sivile saker, noe som i realiteten kan innebære en gjenvinning av fullstendig israelsk kontroll over området.

Den palestinske myndighetens utenriksdepartement har kommet med kritikk til Netanyahus forslag, betegnet som en ny okkupasjon av Gaza. 

Ifølge WSJ ser det ikke ut til at konflikten mellom Israel og Hamas vil ta slutt med det første. 

Både USA og EU ser etter andre løsninger, og har uttrykt et ønske om at de palestinske myndighetene tar kontrollen i Gaza. Dette kan danne grunnlaget for samtaler som potensielt kan lede til etableringen av en palestinsk stat.

Planen ble fremlagt da Brett McGurk, USA sin utsending til Midtøsten, ankom Israel. Den amerikanske administrasjonen har foreløpig ikke gitt noen offentlig uttalelse om planen. 

Israel fortsetter sine angrep på Gazastripen, i tråd med løftet om å knuse Hamas.  

Videre understeker dokumentet ifølge Times of Israel at Israel vil bestemme hvem som skal lede Gaza i fremtiden og i tillegg til de lokale myndighetspersonene som Netanyahu har i tankene til å håndtere offentlig sikkerhet og tilby sivile tjenester, understreker dokumentet at Israel også vil sette i verk en plan for avradikalisering i samtlige religiøse, utdannings- og sosiale institusjoner i Gaza.

mest lest