Statsstøttede batteritopper tjente 185 millioner: – Private bedrifter må selv avgjøre lønn

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. mars 2023 | 01:45

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) dro til Freyr i Mo i Rana for å lansere regjeringens første batteristrategi for Norge.

Samtidig ga han Freyr 4 milliarder av skattebetalernes penger i lån og garantier gjennom Eksfin, skriver Finansavisen.

Freyr har brukt pengene til utdeling av bonus på 45 millioner kroner til adm. direktør Tom Jensen, og gitt opsjonspakker som bringer samlet godtgjørelse til tre sjefer opp i 125 millioner på to år. Styret med Olaug Svarva, mangeårig sjef i Folketrygdfondet, som har vært kritisk mot høye honorarer til styre og ledelse, mottok 60 millioner i honorar i fjor, hvorav Svarva fikk 5,4 millioner kroner.

Finansavisen har sendt følgende spørsmål til næringsminister Jan Christian Vestre:

«Hva tenker næringsministeren om nivåene på honorarer til styre og ledelse i Freyr holdt opp mot den betydelige finansieringen skattebetalerne har stilt til rådighet for selskapet?»

Næringsdepartementet har ikke lykkes med få svar fra Vestre, avgitt svaret signert statssekretær Odd Steinar Åfar Viseth i Arbeiderpartiet:

«For private bedrifter er det selskapene selv som må vurdere hvordan overskuddet fra virksomheten skal fordeles, som for eksempel til avlønning og godtgjørelse for ledere og styret», er svaret fra Næringsdepartementet.

Svaret til Finansavisen kom samme dag som Dagens Næringsliv publiserte en artikkel der LO-topp Mette Nord i Fagforbundet kaller ansattebonuser på 40–50.000 kroner i Equinor for «tonedøve» og «umusikalske».

Gigantisk batteri-satsing konkurs

mest lest