Gigantisk batteri-satsing konkurs

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 18. januar 2023 | 06:07

Det britiske batteriselskapet Britishvolt ble i 2021 verdsatt til over 10 milliarder kroner. Nå melder selskapet oppbud.

I Storbritannia hadde lenge Britishvolt ambisjoner om å bli en betydelig batteriprodusent til elbiler. Deres planer var å bygge en gigantfabrikk i England med en prislapp på 3,8 milliarder pund, eller 46 milliarder kroner, skriver Finansavisen.

Gjennom høsten i fjor slet de med manglende investeringsvilje til fabrikken som skulle bygges nær Blyth i Northumberland. På  tirsdag melder flere medier at selskapet har innkalt de ansatte til et allmøte. Der vil det bli kjent at selskapet melder oppbud.

Britishvolt håpet å produsere nok battericeller i året for mer enn 300.000 elektriske kjøretøy, som tilsvarende omtrent en fjerdedel av dagens britiske kjøretøy produksjon.

Les også: Spetalen ut mot norsk batteriproduksjon: – Tull og tøys. Det går til gokk

«Britishvolt var i forhandlinger i forrige uke for å bli reddet. Da var selskapet verdsatt til 32 millioner pund, som er en nedgang på over 95 prosent fra i fjor. Det er ventet at EY vil lede konkursboet, der de mest verdifulle eiendelene trolig er fabrikktomten i Blyth, nordøst i England,» skriver Bloomberg.

I 2021 ble Britishvolt verdsatt til over 10 milliarder kroner.

«Fantastiske nyheter,» skrev daværende statsminister i Storbritannia, Boris Johnson, på Twitter for ett år siden. Han trakk frem at gigantsatsingen vil skape tusenvis av arbeidsplasser midt i Englands industrielle hjerte, og at Britishvolt ville få fart på både Englands elbilproduksjon og den grønne industrielle revolusjonen.

Etter Britishvolt kaster inn håndkleet, vil Storbritannia bare ha én batterifabrikk. Det er et kinesisk eid anlegg ved siden av Nissan-fabrikken i Sunderland.

I hele EU er det 35 fabrikker som enten er under planlegging eller under bygging, skriver BBC.

I Norge så vil fornybarmilliardær Lars Helge Helvig vil bygge en batterifabrikk for opptil 30 milliarder kroner i Trøndelag.

Helvig kjøpte i fjor en stor industripark i Orkland kommune i Trøndelag. Det er der han vil bygge den enorme batterifabrikken. Satsingen har fått navnet Elinor Batteries.

Norsk batterifabrikk tapte 941 millioner i tredje kvartal: – Det går til gokk (+)

mest lest