Milliardær skal bygge gigantisk batterifabrikk: – Helt avgjørende for å lykkes med det «grønne skiftet»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 12. januar 2023 | 05:12

Fornybarmilliardær Lars Helge Helvig vil bygge en batterifabrikk for opptil 30 milliarder kroner i Trøndelag.

Han vil ha med seg tidligere Morrow Batteries-sjef, private investorer og norske skattebetalere, skriver Dagens Næringsliv.

Stavangermannen Lars Helge Helvig (62) er en av de store gründerne innen norsk vindkraft, og trolig den privatpersonen som har tjent mest i bransjen.

Han investerer gjennom det «grønne» investeringsselskapet Valinor, som i 2021 fikk et resultat på hele 450 millioner kroner etter å ha solgt seg ned i ladeselskapet Zaptec.

Helvig kjøpte i fjor en stor industripark i Orkland kommune i Trøndelag. Det er der han vil bygge en enorm batterifabrikk.

– Batteriproduksjon i stor skala er helt avgjørende for at vi skal lykkes med elektrifiseringen og det grønne skiftet, sier Lars Helge Helvig.

Satsingen har fått navnet Elinor Batteries og skal ledes av Terje Andersen, som gikk av som toppsjef for Bjørn Rune Gjelstens batteriselskap Morrow Batteries i fjor sommer.

Helvig  vil bygge tre-fire fabrikkmoduler med en kapasitet på til sammen 40 gigawattimer batteri årlig. Elinor Batteries, skal produsere batterier for stasjonær lagring av strøm.

Administrerende direktør Andersen mener det haster med å komme i gang.

– Elektrifiseringen av samfunnet gjør at behovet for batterier over hele verden øker for hver dag som går. At EU skal gjøre seg mindre avhengige av batterier produsert i Asia, åpner også opp for et enda større marked i Europa, sier han til Dagens Næringsliv.

Investor Øystein Stray Spetalen er en av de kritiske røstene som har gått hardt ut mot regjeringens batteristrategi.

– Det er noe vi har null kompetanse på. Det er 99,9 prosent sjanse for at dette går helt til gokk. Vi vet ikke noe om det og skal kjøpe deler fra her og der, sa Spetalen på et arrangement i regi av Finansavisen.

Han blitt spådd å «gå til gokk» av Spetalen, men Vestre forsvarer statens batterisubsidier

mest lest