Avkrefter myter om kjøtt

Avatar photo
Publisert 23. april 2023 | 22:00

«Middag uten kjøtt? Da er det ikke middag.» Det sa landbruksminister Sandra Borch (Sp) til Dagbladet før påske.

For dette utsagnet har landbruksministeren høstet kritikk fra Aftenpostens kommentator Joacim Lund. Han kritiserer Borchs retorikk, og mener «nordmenns kolossale kjøttforbruk» jo er et problem.

Øyvind Lone, tidligere avdelingsdirektør i Klima- og miljødepartementet, mener Aftenpostens kommentator bommer helt i sin kritikk, og at han ikke er godt nok informert om nordmenns faktiske kjøttforbruk.

– Mange land har en mye høyere andel storfekjøtt enn Norge. For rødt kjøtt er det liten eller ingen økning siden 1990, skriver Lone.

Videre viser han til noen «harde fakta» om kjøttforbruk rundt om i verde:

«Verdens kjøttforbruk pr. innbygger i 2018 var 34 kg (tall fra FAO/OECD). Øverst lå USA (99 kg), Australia (92 kg), Argentina (90 kg) og Brasil (77 kg). Snittet for EU var 71 kg, for OECD 70 kg. Norsk forbruk i 2018 var 56 kg. Forbruket på Island, i Danmark og i Finland er 70–75 kg, i Sverige 61–62 kg. Kjøttforbruket i Norge har økt fra 37 kg i 1990, men ikke merkbart siden 2008.»

Lone fortsetter:

– Norsk forbruk av storfekjøtt har ligget stabilt på 13–14 kg. Sau og lam rundt 4–5 kg. Svin økte fra 15 kg i 1990 til 20 kg ved år 2000. Kylling står for tre fjerdedeler av det økte kjøttforbruket, fra 4 kg i 1990 til 16–18 kg rundt 2008. Mange land har en mye høyere andel storfekjøtt enn Norge. For rødt kjøtt er det altså liten eller ingen økning siden 1990.

– Det kan være greit å ha slike fakta og den internasjonale konteksten klart for seg for ikke å bygge opp under myter, skriver Øyvind Lone avslutningsvis.

Polen: Null terror siden 9/11, og null muslimsk innvandring

mest lest