Rødts landsmøte: Snur om norsk våpenstøtte til Ukraina

Avatar photo
Publisert 23. april 2023 | 14:41

Våpensaken ble den som fikk mest oppmerksomhet på landsmøtet. Hele 104 Rødt-politikere ville på talerstolen da saken ble debattert lørdag.

Etter mye diskusjon og intern splid, har Rødts ledelse klarte å overbevise sitt eget landsmøte om at Norge skal støtte Ukraina med våpen.

Det har lenge vært sterk uenighet i partiet rundt denne saken.

– Selv om det er omtrent 90 prosent av våre stortingspolitikere som har snudd i dette spørsmålet, ser det ut som vi er delt 50–50 i dag. Det er imponerende. Det er ikke alltid så enkelt å stå fast på prinsipper med press fra media og egen ledelse, sa Daniel Henriksson i Rødt Kinn på lørdag.

I fjor sa Rødts landsstyre klart og tydelig nei til norske våpengaver til Ukraina. Da debatten tok seg opp i partiet i vinter, ble det tydelig at seks av partiets åtte stortingsrepresentanter har argumentert for norsk våpenstøtte til Ukraina.

Les også: Rødts landsmøte: Stort flertall går inn for ny abortlov

Få uker før landsmøtet sluttet også Rødts leder Bjørnar Moxnes seg til blokken som vil at Norge skal bidra med våpen til Ukrainas oppstand mot den russiske okkupanten.

Under årets landsmøtet har debatten vært tøff. Fra talerstolen ble Natos generalsekretær Jens Stoltenberg blitt karakterisert som en «krigsforbryter».

Sier ja, med forbehold

I uttalelsen som fikk flertall, står det:

«Uten våpenstøtte hadde Ukraina blitt overkjørt og underlagt et sjåvinistisk, høyrenasjonalistisk russisk regime med erklærte imperialistiske ambisjoner. Derfor er det riktig med våpenstøtte til Ukraina i kampen for selvstendighet og fred, når ukrainerne har bedt om det. Disse våpnene må ikke brukes utenfor ukrainsk territorium.»

Partiet har valgt å opprettholde sin motstand mot å gi Ukraina stridsvogner og kampfly. De uttaler og at våpen ikke skal gis via Nato men sammen med andre nasjoner.

Mener det har tatt for lang tid

– Jeg vil si velkommen etter til Rødt, sier Åsmund Aukrust, Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talsperson til VG.

– For resten av Stortinget tok det fire dager inn i krigen å bestemme oss for å sende våpen, for Rødt tok det 14 måneder. Jeg tror alle ukrainere er glad for at resten av verden ikke har brukt like lang tid på interne seminarer. Hadde ikke vesten forsynt Ukraina med våpen hadde Ukraina tapt sin egen frihet for lenge sida, sier Åsmund Aukrust.

Kvinner er mer vårkåte enn menn

mest lest