Kongsberg-saken: Politimannen dømt til 120 dagers fengsel

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. april 2024 | 11:39

Lagmannsretten dømmer politimannen i Kongsberg til 120 dagers fengsel – aktor ba om 60 dagers fengsel.

Det melder NRK.

Politimannen anker dommen til Høyesterett.

Politimannens forsvarere Heidi Reisvang og John Christian Elden ba om full frifinnelse. Reisvang sier at hennes klient vil anke saken til Høyesterett.

– Min klient svært skuffet over dommen, klar for å kjempe videre for en frifinnelse i Høyesterett, sier hun til VG.

Forsvareren er bekymret for hvilke følger dommen kan få.

– Hvis denne dommen blir stående, vil den sette en skummel presedens for fremtidige saker som involverer politiets bruk av makt.

Politimannen sto tiltalt for alvorlig vold og grovt uaktsom brudd på tjenesteplikten etter å ha utvist vold mot Kevin Simensen i Kongsberg natt til 30. november 2022. Han ble også anklaget for å ha slått Simensens kamerat, Kristian Teigen, to ganger i låret med batong.

I starten av april behandlet Borgarting lagmannsrett saken hvor en politimann var tiltalt for vold og overdreven maktbruk. Aktor Marit Oliver Storeng la ned påstand om 60 dagers ubetinget fengsel, mens forsvarer John Christian Elden ba om full frifinnelse.

Hendelsen fant sted en oktobernatt for halvannet år siden, da politimannen endte opp med å slå Kevin Simensen gjentatte ganger i bakhodet ved en bensinstasjon i Kongsberg. Politimannen hevdet i retten at han fryktet en amper stemning kunne eskalere til voldelig bråk, og tok derfor tak i Simensens arm for å snakke med ham. Da Simensen trakk armen til seg, forsøkte politimannen å få kontroll ved å legge ham i bakken.

I retten forklarte Simensen at han ikke la merke til at personen var en politimann, og derfor kjempet imot. Politimannen hadde vanskeligheter med å kontrollere Simensen og slo ham gjentatte ganger med knyttet neve. Han var bekymret for sin egen og sine kollegers sikkerhet, spesielt med tanke på at han bar et skytevåpen i beltet.

– Jeg ble møtt av en voldsom motstand, og jeg følte jeg var i ferd med å tape. Jeg fryktet å bli skadd, og måtte forsøke å få kontroll på situasjonen, fortalte Simensen i retten.

Det oppsto konfrontasjoner på flere steder på bensinstasjonen, og bråket varte i flere minutter. Til slutt klarte politimannen og kollegene å få kontroll over Simensen og påføre ham håndjern.

Ifølge VG er politimannen også pålagt å betale 30 000 kroner som erstatning og 12 152 kroner for påførte utgifter til Kevin Simensen. Videre må han betale 15 000 kroner som erstatning til Kristian Teigen.

Politimannen nekter straffskyld.

Voldshandlingen ble filmet på en bensinstasjon på Kongsberg. Overvåkningsvideoen ble først publisert i Dagbladet.

mest lest