Transkvinner i politiet forbys å kroppsvisitere kvinner

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 23. mai 2025 | 19:49

Transkjønnede polititjenestepersoner i Storbritannia får nå forbud mot å foreta kroppsvisitasjoner av kvinner. Det kunngjorde Det nasjonale rådet for politisjefer (NPCC) torsdag, etter økende press og juridisk usikkerhet rundt praksisen, melder The Telegraph.

– Vi har beveget oss raskt for å gi tydelige retningslinjer i lys av Høyesteretts avgjørelse, sa NPCC-leder Gavin Stephens. Tidligere ble slike visiteringer tillatt på «sak-til-sak»-basis, også når transkvinner (biologiske menn) skulle visitere kvinnelige fanger.

Forfatteren J.K. Rowling kritiserte politiets nøling.

– Politiet drøyer med å stanse menn fra å kroppsvisitere kvinner, noe Høyesterett har slått fast hele tiden har vært ulovlig. Jeg vil finansiere rettssaken for enhver kvinne som ønsker å saksøke dem, skriver hun.

Beslutningen ble ønsket velkommen av flere kvinnegrupper, blant dem Maya Forstater, leder for Sex Matters:

– Det er en lettelse at denne avskyelige politikken er skrotet.

Men hun advarer samtidig mot et unntak i de nye retningslinjene: Transdømte kan fortsatt be om å bli visitert av en tjenesteperson som deler deres kjønnsidentitet – også når dette innebærer en visitt av motsatt biologisk kjønn. Begge parter må da gi skriftlig samtykke, og en autoriserende tjenesteperson må godkjenne, skriver The Telegraph.

– Høyesterettsdommen gir ikke noen rett til å kreve å bli kroppsvisitert av en person av motsatt kjønn, understreket Forstater.

– Kvinnelige betjenter skal ikke presses til å visitere menn som identifiserer seg som kvinner.

Også Cathy Larkman i Women’s Rights Network reagerer kraftig. Hun viser til lovverket, som eksplisitt forbyr intimvisitering av personer av motsatt kjønn, og sier:

– Dette er dystopisk. Å tro at man kan samtykke til å bryte loven – enten som politibetjent eller som privatperson – er foruroligende.

NPCC hevder på sin side at de nye retningslinjene er lovlige og reflekterer eksisterende praksis i politiet.

mest lest