Kronestyrkelsen forduftet – svakere enn før dobbel renteheving

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. juni 2023 | 09:28

Kronen er nå svakere enn før Norges Bank slo til med en dobbel renteheving

Den norske kronen styrket seg torsdag mot flere valutaer, i etterkant av rentehevingen på 0,5 prosentpoeng, til 3,75 prosent fra Norges Bank. Men nå er hele kronestyrkelsen forduftet, ifølge E24.

Euroen koster 11,73 kroner like etter kl. 7 fredag morgen. Rett før rentebeslutningen kom kostet euroen 11,69 kroner, mens kronekursen var rundt 11,53 på det sterkeste mot euroen i går. Dollaren koster samtidig 10,73 kroner fredag morgen. Like før rentehevingen var kursen 10,64 kroner, mens dollaren kostet rundt 10,48 kroner da kronen var på sitt sterkeste torsdag, ifølge avisen.

Økonomer sliter med å finne ut nøyaktig hvorfor kronen er historisk svak, men dette er de vanligste forklaringene:

  • Lavere renter i Norge sammenlignet med utlandet gjør det mindre attraktivt å ha norsk valuta fordi avkastningen blir lavere.
  • Oljeprisen har falt.
  • Uro i finansmarkedene kan gjøre at markedsaktører plasserer penger i havner som regnes å være tryggere, for eksempel i USA

Økonomiske problemer
En fersk rapport fra SSB viser at studentene sliter med økonomiske problemer. 

Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserte fredag en rapport om norske studenters levekår. Her ser de nærmere på situasjonen til heltidsstudenter under 31 år. I rapporten kommer det fram at de fleste studenter sliter med ensomhet, og mange får ikke pengene til å strekke til.

Halvparten av unge heltidsstudenter rapporterer også at de ikke har mulighet til å klare en uforutsett utgift på 20.000 kroner. Mellom 15 og 24 prosent av studentene får ikke pengene til å strekke til, og 14 prosent har et betalingsproblem de ikke klarer å betjene.

mest lest