Norsk toppdiplomat kalte MDG et «møkkaparti»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 23. juni 2023 | 15:24

Og det skjedde foran en iransk delegasjon i Frognerparken.

Det er MDG-politiker og tidligere leder i Europabevegelsen, Paal J. Frisvold, som skriver om hendelsen på sin Facebook-side.

Frisvold har selv jobbet for Utenriksdepartementet tidligere. Han er nå nestleder i Frogner MDG.

Han skriver at de torsdag var fire MDG-ere som stod ved inngangspartiet til Frognerparlen og spurte folk som kom inn: «Hvordan vi kan gjøre Oslo til en enda bedre by?»

Frisvold skriver videre at han så «en håndfull dresskledde menn og noen kvinner» som kom hvorpå den norske diplomaten fortalte til sine gjester at «here is the environmental movement!»

Han beskriver seansen videre:

Da de kom mot meg sa jeg med et smil: How can we make Oslo an even better city? – og la til «Where are you from?» -«Teheran» kom det fra en av dem, hvorpå jeg svarte: OMG – then you have a big job to do. You need to get rid of the current regime!

De smilte – og jeg smilte. Helt til en eldre norsk diplomat, som jeg mener var vår tidligere Washington-ambassadør Kåre Aas, ropte i en svært lite uvennlig stemme: Stop! Get away! You have no right to talk to them!

Jeg stusset litt og gikk videre – tok opp telefonen min for å ta et bilde, hvorpå den norske damen (på bildet under) nærmest skrek i like aggressivt tonelag: Tar du bilde nå anmelder jeg deg til politiet! Før hun la til: Og jeg kommer uansett aldri til å stemme på det jævla møkkapartiet ditt!

Frisvold legger også ut bildet av kvinnen, som NRK har identifisert til å være Lisa Golden, avdelingsdirektør i Seksjon for fred og forsoning.

Kåre Aas er nå Norges ambassadør til Israel. På norsk vil det Kåre Aas sa kunne oversettes til: «Stopp, kom deg unna, du kan ikke snakke med disse folkene».

Foto: Paal Frisvold/Facebook Sladdingen er original i det han la ut på sin åpne Facebook-konto.

Frisvold skriver videre at han forsøkte «å roe henne ned». Altså Golden.

Arikkelen fortsetter.

Frisvold bekrefter til NRK at Golden ringte ham senere på kvelden og beklaget.

Men MDG-politikeren mener det ikke bare er ordbruken som er problemet.

– Poenget er at hun gikk altfor langt. Hun er så redd for at vi skal svekke hennes forhold til et regime at hun var villig til å gå på akkord med de viktigste verdiene vi har i Norge, sier Frisvold.

Han sier videre at han ikke har fått noen beklagelse fra ambassadør Aas.

UD beklager

NRK har ikke fått noen av de to diplomatene i tale, men UD har kommet med en beklagelse:

Mariken Bruusgaard Harbitz i Utenriksdepartementet skriver følgende om hendelsen som nå «håndteres internt i departementet.»

«Utenriksdepartementet beklager denne hendelsen. Vår medarbeider har beklaget overfor Frisvold. Dette er en uheldig enkelthendelse. Å beskytte og fremme ytringsfriheten er en viktig del av vårt arbeid både hjemme og ute».

Så vil kanskje noen lure på hva iranske diplomater gjør i Norge sammen med Norges Israel-ambassadør og sjefen for Seksjon for fred- og forsoning...

mest lest