Putin: – Vesten har bestemt seg for å kjempe til siste ukrainer

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. juni 2023 | 05:48

Vesten kan levere ekstra militært utstyr til Ukraina, men de har ikke uendelig mye arbeidskraft å jobbe med, noe som betyr at vestlige land har til hensikt å kjempe mot Russland til siste ukrainer.

Det sier Russlands president Vladimir Putin på et møte i Sikkerhetsrådet torsdag.

– Jeg skjønner at dette er foreløpig informasjon fordi det er umulig å få et fullstendig bilde av slagmarken, men generelt er det klart. Man kan konkludere med at det selvfølgelig er mulig å levere ekstra maskinvare, men mobiliseringsreserven er ikke uendelig, sa den russiske statslederen.

– Det ser ut til at Ukrainas vestlige allierte faktisk har bestemt seg for å kjempe mot Russland til siste ukrainer, sier Putin.

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet og sikkerhetsrådet har ukrainske personelltap passert 13.000 personer.

Men Putin understreket at ukrainske hærreserver ikke var oppbrukt.

– Man må ta utgangspunkt i at djevelens fremrykkingspotensial ikke er uttømt. En rekke strategiske reserver har ennå ikke blitt engasjert, og jeg må ha dette i bakhodet når jeg planlegger kampoperasjoner. Det er nødvendig å gå videre fra den virkelige situasjonen, avsluttet Putin.

Les også: Lavrov: La Nato kjempe

Den russiske forsvarsminister Sergej Shoigu, sier ukrainske tropper «for tiden omgrupperer» etter å ha utført offensive handlinger de siste 16 dagene.

Han la til ifølge AFP, at vestlig militærhjelp til Ukraina ikke har en alvorlig innvirkning på slagmarken.

Offensiven
Nå har den ukrainske offensiven pågått i over to uker uten at det meldes om særlig fremgang.

Det erkjente president Volodymyr Zelenskyj i et intervju med BBC onsdag.

Zelenskyj sa at det militære fremstøtet ikke gikk lett fordi 200.000 kvadratkilometer av ukrainsk territorium hadde blitt minelagt av russiske styrker.

Landsbyer
Den ukrainske hæren hevder de har gjenerobret åtte landsbyer og 113 kvadratkilometer okkupert territorium i den pågående motoffensiven så langt.

Det sier Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal, ifølge NRK.

– Det er enormt territorium, sa han til deltakerne på en konferansen i London torsdag.

Ifølge ham har ukrainske styrker rykket opptil syv kilometer inn i russisk-okkupert territorium.

Krimhalvøya
Den tidligere amerikanske generalen Ben Hodges mener fortsatt Ukraina kan ta Krimhalvøya før sommeren er omme, men det krever at ukrainerne får mer hjelp.

Hodges, som tidligere blant annet tjenestegjorde som USAs hærs øverste offiser i Europa, påpeker at Ukraina må ha flere langdistanse- og presisjonsvåpen for å kunne ta halvøya Russland annekterte i 2014.

– Hvis USA gir det Ukraina trenger, så kan Ukraina faktisk fortsatt frigjøre Krim innen slutten av denne sommeren, sier eks-generalen til Newsweek.

Hodges mener det amerikanske missilsystemet ATACMS hadde vært til stor hjelp for Ukraina hvis landet skulle prøve å gjenerobre Krimhalvøya.

– Det ville gjøre dem i stand til å gjøre Krim uholdbart. Og det er nøkkelen; få Svartehavsflåten til å flytte ut av Sevastopol, noe som ville skje hvis Ukraina er i stand til å angripe havnen med ATACMS. Skipene kunne ikke vært der lenger, og alt ville blitt ødelagt, sier Hodges.

mest lest