Sandnes-advokaten levde luksusliv like til det siste

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 23. juni 2024 | 12:09

Klientene trodde pengene ble investert, men Sandnes-advokaten brukte pengene til å betale renter til eksisterende låntakere – og brukte resten til å finansiere sitt eget luksusliv.

Det var et klassisk ponzi-svindel, eller pyramidespill. Han holdt på i 17 år. Mot slutten måtte han få inn 90 millioner hvert år fra «ferske» klienter for å dekke renter til de som allerede var «etablert» i pyramiden.

Så begynte noen å stille spørsmål. Da gikk det ikke lenger.

Den 3. juni tok Sandnes-advokat Per Asle Ousdal (67) sitt eget liv på den luksuriøse hytta i Sirdal. Familien har vært åpen på at det var selvmord.

Få dager tidligere hadde advokatfirmaet Bull Årstad, der Ousdal jobbet frem til desember 2023, politianmeldt ham.

Ousdal skal som partner i advokatfirmaet Bull Årstad ha lokket pengesterke folk til å låne ham penger mot skyhøy rente (opp mot 15 prosent) i retur. Det er meldt inn krav på over 600 millioner i dødsboet.

Bedrageriene skal ha foregått i 17 år. Også advokatfirmaet han jobbet i hevder å være ført bak lyset da de påkrevde tre underskrifter fra partnere ikke fantes.

Ousdal levde et luksusliv. Utad fremsto han som vellykket. Han gikk jevnlig i en lokal menighet, han meldte seg til tjeneste som styreleder i en veldedig stiftelse. Ousdal var utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i Bergen (NHH) og jurist ved Universitetet i Oslo (UiO).

Folk som har kjent ham opp gjennom årene helt fra han gikk på barneskolen omtaler ham selv etter det som har blitt kjent som «skikkelig», «bunnsolid», «stille og rolig».

– Hel ved. Sympatisk og troverdig, sier en advokatkollega til Stavanger Aftenblad.

Det oste penger av Ousdal. Han hadde fire landsteder – to på Sørlandet, ett i Sirdal og ett på Sele, i tillegg en villa i Sandnes mest fasjonable strøk.

– Inni huset ser det mer ut som et galleri enn et vanlig hjem. Det er masse eksklusiv kunst i alle kategorier, sier en venn av ekteparet.

Og han hadde mange dyre biler. Andre sier det for Ousdal var viktig å fremstå som like rike som de klientene han var advokat for.

I et pyramidespill må det stadig inn nye «investorer» for at det skal være luft i systemet til å betale de som allerede er inne. Med skyhøye 15 prosent rente, vil de som lånte penger til Ousdals «opplegg» ha fått igjen verdien av innskuddet sitt allerede etter 7 år. Men de som kom inn med lånebeløp i løpet av de siste årene, vil ha tapt store summer på at pyramiden nå er slutt.

Ousdal må ha visst at det bare var et tidsspørsmål før det raknet. Med mindre han aktivt bedro seg selv. Men han brukte penger tilsynelatende uten hemninger like til det siste.

Han anskaffet flere nye millionbiler den siste tiden. En Range Rover – kjøpt i september 2023. En Land Rover Defender – kjøpt i januar 2024. Og en Porsche Cayenne – helt ny til 2,2 millioner kroner som var bestilt, men som ifølge Aftenbladet aldri ble levert før advokaten alt raknet denne våren.

Alt dette er nå tatt beslag i av boet. Ousdal etterlater seg kone og tre voksne døtre.

I 28 år jobbet Ousdal som partner hos Bull Årstad. Det jobbes nå med å finne ut hvem som visst hva, og hvordan dette kunne skje. Kona hevder mannen har forfalsket hennes underskrifter og brukte hennes Bank-ID. Han skal ha forfalsket underskrifter hos Bull Årstad for å få det til å se ut som firmaet garantert for lånene.

Spørsmålet er nå hvordan boen kan hente inn pengene og om hans tidligere partnere i Bull Årstad kan holdes økonomisk ansvarlig.

Økokrim etterforsker saken:

– Økokrim har besluttet å etterforske mulige bedragerier begått av avdød advokat i Sandnes. Mistanken knytter seg til omfattende bedragerier i Sandnes- og Stavanger-området, mot flere fornærmede, heter det i pressemeldingen fra Økokrim.

11 bedrifter og 11 privatpersoner har så langt meldt inn krav. Opplegget til Ousdal beskrives som et pyramidespill der han var avhengig av stadig nye investorer for å betale renter til de eksisterende.

Men reelle investeringer skal i liten grad ha blitt gjort.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Skiskyttertalent om koronavaksinen: – Det ble verre og verre (+)

mest lest