Studie: Vi kaster fortsatt bort masse tid på dataproblemer

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 23. juli 2023 | 00:45

Programmer som henger, maskiner som krasjer og datasystemer som er umulige å forstå. Danske forskere har nå sjekket hvor mye tid folk bruker på datatrøbbel.

Til sudien rekrutterte forskerne 234 deltagere i alderede 10 og 69 år. De fleste av dem tilbrakte seks til åtte timer om dagen foran maskinen.

Deltagerne fikk i oppgave å rapportere om eventuelle problemer som oppstod i løpet av en tilfeldig time. Dette kunne for eksempel være at programmet hang, eller krasjet uten å lagre arbeidet. Eller at programmene var vanskelige å forstå eller finne fram i, skriver Forskning.no.

Funnene viser at mellom 11 og 20 prosent av tida gikk med til dataproblemene. Og det skapte frustrasjon. Og det var gjengangere i problemene.

I ett av fire tilfeller klarte ikke deltageren å løse problemet.

De fleste av deltagerne i studien var erfarne databrukere, men de støtte likevel på problemer. Opptil 20 prosent, eller en av ukens frem arbeidsdager for de som sitter mye foran PC-en, gikk med til datatrøbbel.

Dette er for dårlig, mener Hertzum og Hornbæk, ifølge en pressemelding fra Københavns Universitet. Men det var enda verre før. Den forrige studien ble gjort for 15 år siden og viste at mellom 40 og 50 prosent av tida foran skjermen forsvant i frustrasjoner over kranglete datamaskiner.

Det går altså fremover.

mest lest