Shabana Rehman får Ossietzkyprisen 2022

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. august 2022 | 23:20

Som skribent, aktivist og kunstner har Shabana Rehman (46) vært en viktig og modig utøver av ytringsfrihet på kreativt og oppsiktsvekkende vis. Rehman får Norsk PENs Ossietzkypris for 2022.

Shabana Rehman. Foto: Skjermbilde/Facebook

– Shabana Rehman har beriket den norske offentligheten med humor, satire og klokskap i flere tiår. Som skribent, aktivist og kunstner har hun vært en viktig og modig utøver av ytringsfrihet på kreativt og oppsiktsvekkende vis, heter det i en pressemelding fra Norsk PEN.

Som stand up-komiker har Rehman utfordret samfunnsforhold på nye måter. Hun har dessuten ønsket å utforske og dokumentere hva som provoserer og hvordan. Da hun overraskende løftet Mullah Krekar i 2004, ville hun snu maktforholdet mellom seg selv og en religiøs autoritetsperson. Da hun blottet baken på scenen og malte det norske flagget over hele kroppen, ville hun både vise at alle kvinner eier sin egen kropp og hvilke reaksjoner det skaper. Og reaksjoner ble det!

Ytringsfriheten har kostet Shabana Rehman mye. Også Shabana Rehmans familie har blitt angrepet på grunn av hvordan hun har brukt sin ytringsfrihet.

Hvert år deler Norsk PEN ut Ossietzkyprisen til en person eller institusjon som over tid, eller i forbindelse med en spesiell sak eller hendelse, har gjort en særlig innsats for ytringsfriheten.

Shabana Rehmans første TV-opptreden (Rikets tilstand, 1999):

mest lest