Wagner-sjefen er død

Avatar photo
Publisert 23. august 2023 | 19:10

Ti personer er døde etter et privatfly styrtet i Tver-regionen nord for Moskva.

Wagner-sjefen Jevgenij Prigozjin var på passasjerlisten, melder det russiske nyhetsbyrået Tass, som viser til nasjonalgarden for denne opplysningen.

Wagner-gruppen bekrefter dødsfallet på Telegram, og viser til Vladimir Rogov, den russiskinnsatte lederen i det annekterte Zaporizjzja-regionen. BBC skriver og at Prigozjin er død.

Det bekreftes og at Dmitrij Utkin er død. Han er blitt omtalt som Prigozjins «høyre hånd» og militær leder for det private militærselskapet.

Wagner-gruppen har delt motstridende meldinger på Telegram, og skriver nå at de avventer mer informasjon og at de «håper på det beste».

I sosiale medier deles det videoer og bilder som skal vise flyet falle fra himmelen, og vrakresten som står i flammer på et jorde:

Ifølge Tass var flyet på vei til St. Petersburg fra Moskva. Privatflyet skal ha vært av typen Embraer Legacy.

Hovedlærer i etterretning ved Forsvarets stabsskole, Tom Røseth, sier til VG at det virker som at flyet ble skutt ned.

– Jeg vil tro at dette er et attentat mot Prigozjin knyttet til militæropprøret mot Moskva i juni, sier Røseth til VG.

Et opptak som ble delt på Telegram for et par dager siden viste Wagner-lederen i Afrika. I opptaket sier Prigozjin at gruppen hans «jobber» og at «alt er slik vi liker det».

Mange eksperter har ventet at Prigozjin ville bli drept av Russland etter han tok med seg den private militærgruppen sin inn i Russland for å demonstrere mot ledelsen i det russiske militæret i slutten av juni. Stuntet er blitt omtalt som et mislykket kuppforsøk.

mest lest