Sier nei til økt bistand til Ukraina

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 23. september 2023 | 17:39

Den amerikanske senatoren Rand Paul kunngjør at han vil motsette seg enhver føderal finansieringspakke som inkluderer mer hjelp til Ukraina.

Den populære Kentucky-republikaneren og tidligere presidentkandidaten Rand Paul, er en hyppig kritiker av utenlandsk bistand. På onsdag kunngjorde at han ikke ville tillate at en budsjettpakke som inkluderer økonomisk støtte til Ukraina skal hastebehandles i Senatet.

– I dag varsler jeg kongressledelsen og [Joe Biden] om at jeg vil motsette meg ethvert forsøk på å ta den føderale regjeringen som gissel for å skaffe midler til Ukraina. Jeg vil ikke samtykke til hurtig behandling av noen budsjettpost som gir mer amerikansk bistand til Ukraina, sa han.

I en kronikk som ble publisert på onsdag, uttrykte Paul bekymring for hva godkjenning av mer bistand ville gjøre med den nasjonale gjelden i USA.

Gjelden er for tiden på $33 100 018 954 205. Altså 33 billioner dollar. Det utgjør hele 356 129 milliarder norske kroner. Til sammenligning er det norske oljefondets verdi på 15 052 milliarder og det norske statsbudsjettet er på nesten 1 800 milliarder.

Gjelden i USA utgjør $98 950 per amerikanske innbygger. Altså overkanten én million kroner per person.

Årsaken til at den amerikanske gjelden øker er fordi myndighetene bruker mer penger i offentlige utgifter enn de tar inn i skatter og avgifter. Dette vil Rand Paul til livs, og mener det må gjøres harde prioriteringer og kuttes i offentlige utgifter.

Sentatoren stiller dermed spørsmål til den amerikanske strategien og interessene i Ukraina.

– Når vil anmodningene om bistand ende? Når vil krigen ende? Kan noen forklare hvordan seier i Ukraina ser ut? President Biden kan sikkert ikke det. Hans administrasjon har mislyktes i å formulere en klar strategi eller mål i denne krigen, og Ukrainas lenge etterlengtede motoffensiv har ikke klart å oppnå meningsfulle gevinster i øst, skrev han.

Paul har tidligere uttrykt et ønske om mer tilsyn rundt de mange milliardene av dollar som sendes i humanitær og militær støtte.

Les også: Ukrainsk ønske om langdistansemissiler nær godkjenning

Paul er sammen i en fraksjon på nesten 30 republikanerne som sier de planlegger å stemme imot de ekstra 24 milliardene dollar som Biden har bedt om til Ukraina.

På torsdag sendte gruppen, ledet av Ohio-senator J.D. Vance og Texas-representant Chip Roy, et brev til Shalanda Young, direktøren for Office of Management and Budget, hvor de kunngjorde at de ville motsette seg ytterligere bistand til Ukraina.

– Det amerikanske folk fortjener å vite hva pengene deres har gått til. Hvordan går motoffensiven? Er ukrainerne nærmere seier enn de var for 6 måneder siden? Hva er strategien vår, og hva er presidentens exit-plan? Hva definerer administrasjonen som seier i Ukraina?, skrev gruppen i brevet.

– Det ville være en absurd unnvikelse av kongressens ansvar å innvilge denne anmodningen uten å kjenne svarene på disse spørsmålene, står det videre.

Republikanernes motstand kommer som følge av økt press og lobbyering fra den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky.

Det ligger an til støtte fra senatet, der både flertallsleder Chuck Schumer (D-NY) og mindretallsleder Mitch McConnell (R-KY) er positive. Saken kan imidlertid møte større motstand i Representantenes hus, skriver Daily Wire.

mest lest