– Hver dag jeg setter nøkkelen i døren, taper jeg flere tusen kroner

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. oktober 2022 | 06:34

Mange kjøpmenn sliter med høye strømutgifter uten mulighet for å øke inntektene sine.

Selv om kostnadene har økt dramatisk for selvstendige kjøpmenn, kan ikke alle øke inntenkene sine. Det er fordi det er Norgesgruppen som bestemmer prisen i kassen.

Gjermund Knotten eier og driver en Spar-butikk i Svarstad, et tettsted i Larvik kommune. I et intervju med E24, så sier han det kun er spørsmål om tid når han går konkurs.

Spar er en Norgesgruppen-eid kjede. Gjermunds avtale med konsernet innebærer at han får tilgang til innkjøpspriser og distribusjon, men han er en selvstendig kjøpmann. Det betyr at han driver butikken for egen regning og risiko.

– Med økte priser på så å si alle innsatsfaktorer for det å drive butikk, er lønnsomheten fullstendig borte for Spar Svarstad, forteller kjøpmannen.

Les også: – Poff da ville strømprisen falt til 0

– I 2020 betalte jeg 212.000 kroner i strøm. I fjor økte det til 438.000. Mens hittil i år er summen 830.000 kroner, sier kjøpmannen, og legger til at han bruker gradevis opp sin egenkapital.

– Hver dag jeg setter nøkkelen i døren og åpner butikken, taper jeg flere tusen kroner, sier han.

Uten en bedre strømstøtteordning enn den regjeringen har lagt frem, vil en rekke bedrifter bli nødt til å kaste inn håndkleet, ifølge E24.

Stein Rømmerud, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norgesgruppen, forteller til E24 at han frykter de høye strømprisene vil medføre at det kan bli tøft for mange av deres kjøpmenn fremover.

Folk strammer inn der de kan: – Jakter tilbud

mest lest