Bonde fersket på video: Må i fengsel

Avatar photo
Publisert 23. oktober 2023 | 23:04

En norsk bonde ble tiltalt for brudd på dyrevelferdsloven for en hendelse som skjedde i fjøset hans da han skulle melke en geit.

Da geita tråkket på hånden til bonden, svartnet det for ham. Nå må han i fengsel.

Bonden reagerte nemlig med et voldsomt raserianfall mot geita da hånden hans ble skadet i mars i år.

Den brutale voldshendelsen ble tilfeldigvis filmet ved at en annen person hadde logget seg på videoovervåkningen som filmer geitene i fjøset.

Vedkommende ble vitne til et sjokkerende syn:

Bonden slo geita gjentatte ganger til hun kollapset på gulvet. Han forsøkte å løfte henne opp igjen etter skinnet, men hun falt sammen idet han slapp henne.

«Omtrent 50 sekunder senere holder han seg fast i båsen og stiller seg oppå geita som ligger på gulvet, og hopper med to bein og hele sin kroppstyngde på henne syv ganger,» beskrives det i dommen.

Men bonden var ikke ferdig. Han gikk ned på gulvet og ga henne enda et spark. Deretter gikk han opp på melkekrakken igjen, og mens han holdt seg fast i et rør som var festet i taket, tråkket han på henne med «middels hard kraft» tre ganger.

Ifølge dommen ble geita liggende igjen på gulvet, og mannen fortsatte å arbeide i fjøset.

Les også: Vil beskytte lesbiske jenter mot transkonvertering

Geita døde ikke, men en rettsoppnevnt sakkyndig har konkludert med at geita vil oppleve langvarig psykisk belastning i form av frykt og stress som et resultat av volden.

Den tiltalte mannen forklarte i retten at geita endret oppførsel etter hendelsen. Hun begynte å «mobbe» de andre geitene. Derfor måtte han isolere henne.

Bonden sa i retten at han hadde hatt mye å gjøre på gården i perioden hendelsen fant sted, og ikke hadde noen til å hjelpe seg. Mannen sa og at han var smittet med covid-19, og at dette hadde påvirket ham i hverdagen og i arbeidet med dyrene.

Må i fengsel

«Retten har etter en samlet vurdering, og under noe tvil, ikke funnet grunnlag for å karakterisere handlingene som grove i dyrevelferdslovens forstand,» heter det i dommen.

Dette fordi det ikke er utøvd vold mot mer enn ett dyr, og at det etter bevisførselen må legges til grunn at det ikke har vært ytterligere tilfeller.

«Det er ikke bevismessig grunnlag for å konkludere med omfattende fysiske og psykiske langtidsvirkninger for geita,» anfører retten avslutningsvis som begrunnelse for dette.

Mannen ble dømt for brudd på dyrevelferdsloven i Midtre Hålogaland tingrett. Videoopptak av hendelsen ble vurdert som et av de viktigste bevisene i saken.

Bondens straff er fastsatt til 28 dager ubetinget fengsel, og bonden må betale 4000 kroner i saksomkostninger.

mest lest