Ikke glem at Human-Etisk Forbund er «venstresidens soldater», kjære Høyre-mann

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 23. oktober 2023 | 18:33

Høyre-politiker Simen Sandelien fra Asker har reagert på at Human-Etisk Forbund spilte sangen Imagine av John Lennon da hans datter skulle konfirmeres nylig. Han skrev derfor et innlegg på Facebook om sin frustrasjon.

Skal ikke Human-Etisk Forbund først og fremst være engasjert i å oppfordre til kritisk tenkning? Hvorfor bruker de sangen «Imagine» av John Lennon som så sentral i sin seremoni?

Selv om melodien er vakker, er dette en sang med svært venstreradikale og utopiske idéer. Kort forklart blir man forledet til å tro at oppskriften på fred og lykke ligger i å skape et samfunn uten religion, uten landegrenser og uten privat eierskap.

Problemet er bare at denne venstreorienterte utopien er direkte farlig som tankevirus.

Innlegget til Sandelien skapte stort engasjement. Noen var enige. Andre syntes han kokte suppe på en spiker og overtenkte. Nettavisen tok opp saken og intervjuet Sandelien. Deres politiske redaktør Erik Stephansen gjorde narr av Sandelien og kom med eksempler på at Jesus også må ha vært sosialist.

– Imagine er en vakker melodi, men også ifølge Lennon som låtskriver en sang med et marxistisk budskap. Så kan vi godt lukke øynene og tenke på fred på jord i en uformell sammenheng. Men brukt som punktum i et kurs om filosofi og tankefrihet, synes jeg det er påfallende å velge en hyllest til marxistiske ideer, utdypet Sandelien til Nettavisen.

Han mente også det minnet om «hjernevask» av unge sinn som var der for å lære om kritisk tenkning og etikk.

Høyre-mannen Sandelien oppgir at han selv er medlem av Human-Etisk Forbund. Jeg skal ikke ta stilling her til om Simen gjorde ti høns ut av en fjær eller ikke, eller om bruken av Imagine i seremonien var uttrykk for et bevisst politisk valg fra HEF eller ikke.

Men de fleste i Norge har etter min oppfatning en blind flekk i sin forståelse av hva Human-Etisk Forbund faktisk er. For de fleste oppfattes HEF å være en politisk nøytral og ateistisk livssynsorganisasjon. Og det et slik de i hovedsak presenterer seg.

Men HEF har aldri helt løsrevet seg fra sin opprinnelse på 1970- og 80-tallet, og den gang som en bevegelse med tette bånd til venstresiden i norsk politikk.

En medlemsundersøkelse HEF utførte i 1983 viste at 42 % av medlemmene stemte SV, 20 prosent Ap og 10 prosent på Rød Valgallianse.

HEF var altså fra begynnelse en organisasjon for den ytre venstresiden «kamuflert» som en livssynsorganisasjon. Den tidligere lederen Levi Fragell bekreftet dette i et innlegg i Humanist i 1993 der han viste til de politiske preferansene i HEF og skrev at «mange av våre lokale styrer består at venstresidens «Tordenskiolds soldater»».

Og hva vil det si å være «Tordenskiolds soldater»? Jo, som Store Norske Leksikon skriver:

«Tordenskiolds soldater er et uttrykk for en gruppe eller flokk som gir inntrykk av å være tallrik, men hvor i virkeligheten de samme personer går igjen på forskjellige poster og derved skaper et inntrykk av å være flere, ha større betydning og tilslutning enn det som er tilfelle.»

Det man i stor grad gjorde i HEF var å bruke organisasjonen til å lønne personer med venstreorienterte politiske meninger med statlige midler gitt dem som «livssynsorganisasjon». Og slik har også livssynsundervisningen blitt preget av denne politiske orienteringen som adminstrativt ansatte har delt, og gjennom rekruttering av nye ansatte med de samme politiske meningene.

At Lars Gule i sin tid (2000-05) ble generalsekretær i HEF, sier det meste. Aktivitetene til HEF-rådgiver Didrik Søderlind er et annet eklatant eksempel på den politiske orienteringen i forbundet.

Denne sterkt venstreorienterte tendensen i HEF har holdt seg helt til nå samtidig som de utgir seg for å være en «livssynsorganisasjon». De mottar over 180 millioner i statsstøtte samtidig som de ansetter aktivister og spres venstreorienterte budskap gjennom konfirmasjonsundervisningen som intetanende Høyre-folk som Simen Sandelien sender dem til.

Det som heller ikke er kjent for folk flest, eller HEFs egen medlemsmasse for den del, er hvordan de forsøker å monopolisere livssynsstøtten fra staten slik at de selv blir den eneste godkjente humanistiske livssynsorganisasjonen i Norge.

De har lenge forsøkt å hindre Humanistene i å få støtte og bruker sin kontakter hos Statsforvalteren og i Barne- og familiedepartementet til å sørge for at andre organisasjoner ikke får støtte. De lyktes nesten med å hindre Humanistene i å får fornyet sin godkjenning i 2022, og har lykkes med å drive lobby mot at Frihetsforbundet og Holistisk Forbund skal bli godkjent.

De har også sørget for å komme med argumenter mot Ateistenes søknad. Hadde HEF lyktes i å fjerne Humanistene også fra gruppen av livssynssamfunn som mottar statsstøte, ville de ha vært den eneste tilbake. Altså å oppnå det monopolet de er ute etter. Blant trossamfunn er det over 800 samfunn som mottar statsstøtte, blant livssynssamfunn er det nå bare to, HEF og Humanistene.

Human-Etisk Forbund er simpelthen ikke det de utgir seg for, og folk fleste vet ikke hvor nært sammenvevd med venstresidens politiske aktivster de har vært og fortsetter å være.

Polutisk konservative humanister som Simen Sandelien bør simpelthen tenke seg godt om før de fornyer medlemsskapene sine i Human-Etisk Forbund. For hvert medlem HF har, mottar de mer enn 1300 kroner i statsstøtte.

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

Innvandring, oppvåkning, woke, Facebook-Høyre, Ukraina

mest lest