Brukte ordet «krig» for første gang

Avatar photo
Publisert 23. desember 2022 | 16:48

Siden invasjonen av Ukraina startet i februar har Russlands president Vladimir Putin kalt det for «en militær spesialoperasjon».

Nå har retorikken endret seg. Torsdag brukte Putin for første gang ordet «krig».

Det skriver The Washington Post.

– Målet vårt er ikke å dreie dette svinghjulet av en militær konflikt, men tvert imot å avslutte denne krigen, sa Vladimir Putin under en TV-sendt pressekonferanse torsdag.

Putin har begrunnet den såkalte militæroperasjonen i Ukraina med at han ønsker å «avnazifisere» og frigjøre landet. Han sier også at han vil stoppe Nato-land, særlig USA, fra å ødelegge Russland.

Å kalle konflikten en krig har vært ulovlig i Russland siden mars. Tusenvis har blitt straffeforfulgt i Russland for å bruke det ordet siden krigen startet, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Les også: FHI venter eksplosjon rundt jul og nyttår

CNN melder at den russiske opposisjonspolitikeren Nikita Juferev, som har flyktet fra landet, har stilt spørsmål om Putin nå vil bli siktet for «spredning av falsk informasjon om hæren».

– Han kalte krigen for en krig, tvitret Juferev sent torsdag.

Juferev sier han har meldt ordbruken inn til både påtalemyndigheten og Russlands innenriksdepartement – men sjansen for at det fører til konsekvenser for president Putin er liten. Flere med tette bånd til Kreml har brukt ordet uten å bli møtt med straffeforfølgelse.

Vi fryser – men politikerne synes ikke det er kaldt nok

mest lest