Derfor feirer vi jul

Avatar photo
Jørgen Granberg
Journalist
Publisert 23. desember 2022 | 20:52

Vet vi egentlig hva vi feirer? 

Julen er en kristen høytid som feires av over en milliard kristne verden over for å minnes Jesus fødsel. Jul har nærmest blitt en høytid for alle kristne og andre, uten at man spesielt tenker spesifikt på hvorfor og når Jesus egentlige hadde «bursdag».  

Ifølge tradisjonen ble Jesus født natten mellom 24. og 25 desember. Selve feiringen av hans angivelige fødsel har mer sammenheng med de førkristnes skikk og praksis, for det står ingen ting i Evangeliene eller Bibelen om dagen for Jesu Kristi fødsel.  

På slutten av det tredje eller begynnelsen på det fjerde århundre vedtok den vestlige kirken at den sanne og oppriktige datoen for Jesus Kristus fødsel var 25. desember.  

Sedvanemessig helligholder kristne over hele verden i jula at Gud sendte sin sønn, Jesus, ned til jorden for over 2000 år siden, for å frelse menneskene fra synd.  

Jesus var dermed en redningsmann som skulle skape fred over hele jorden, samt gi menneskene håp om evig liv. 

Hvorfor feirer vi jul på feil dag?
Kong Håkon den gode (ca. 918-961) bestemte at Norge skulle feire jul 25. desember. Det samme på den tiden som resten av Europa hadde blitt enige om.  

Etter hvert, ble det besluttet og vedtatt at for de nordiske landene at julefeiringen skulle starte 24. desember.  

Riktigheten av å feire julen 24. eller 25. desember er vel kanskje ikke så nøye, da vi aller fleste er jo lykkelig for julen, julestemningen og for desember som høytid.  

Hvorfor juletre?
Juletreet skulle visstnok fra gammelt av tilkjennegi og representere «lyset» og et «tilbakevendende liv». De første beskrivelsene av et «juletre», skriver seg fra 1500-tallet i Tyskland.  

Det at tyske adelsfamilier pyntet et tre med levende lys innendørs, spredte seg over hele Europa.  

For ca. 200 år siden, ble det populært å ha juletre i Norge, i første rekke blant personer med god råd. Fra 1900-tallet var det vanlig med juletre i alle norske hjem.  

Hvorfor er rød julens farge?
Julen er ment å være kjærlighetens høytid fremfor noen, hvorpå rødt er kjærlighetens farge. De fleste av oss forbinder julen med rød farge. Røde lys, røde nisser, røde duker og så videre.  

Likevel, er det ikke rødt som er kirkens viktigste julefarge, men hvitt. Hvitt er gledens, lysets og renhetens farge. 

Hvorfor julegaver?
Det å gi julegaver til hverandre, er en gammel tradisjon. Da Jesus ble født, var han den store gaven. Det er meningen at vi skal vise takknemmelighet og nestekjærlighet ved å gi gaver videre til hverandre.  

Julen er også en tid der man også gir penger eller andre goder til andre som ikke har så meget fra før.   

Julenissen
Opphavet til julenissen kan man søke i beretninger om helgenen St. Nikolaus. Han skal ha levd i Tyrkia på 200-300 tallet, hvor han visstnok skal ha vært den ledende til å hjelpe barn og unge når de og/eller deres foreldre trengte hjelp. Han ble derfor tidlig tilbedt som barnas og de unges skytsengel. 

Julerefleksjoner
Jula er en tid for å gi og få, hvorpå man bør tenke ekstra på sine nærmeste og gjøre det mest mulig hyggelig for hverandre.  

Det er få ting som slår gleden av å gi, ikke bare på det materielle planet her i livet, men også på det menneskelige. 

Man bør være takknemlig for det året som har gått, samt at en har familie å være sammen med. Det er dessverre mange som ikke har det på den måten. Mange sitter alene og skulle ønske de hadde noen å være sammen med.   

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

Human-Etisk Forbund er en skam for norske ateister

mest lest