Forfatter av VGS-pensum: NATO-medlemskap forsvarer en rasistisk verdensorden

Avatar photo
Publisert 23. desember 2022 | 19:49

Torgeir Salih Holgersen har vært medlem i Rødt og var med i sentralstyret i Sosialistisk Ungdom i 1999-2000. Han er i dag lærer i Oslo.

Holgersen er også forfatter/medforfatter av flere pensumbøker i videregående skole, blant annet «Geografi» og «Delta! Samfunnsvitenskap».

Det er på grunn av hans involvering i skrivingen av disse pensumbøkene at folk nå reagerer på Holgersens uttalelse i sosiale medier.

Han mener nemlig at det å forsvare norsk NATO-medlemskap er å forsvare en rasistisk verdensorden.

På tirsdag skrev Holgersen denne Twitter-meldingen:

Uttalelsene har skapt reaksjoner fra flere hold.

Facebook skriver Kjetil Rolness:

«NATO-tilhengere forsvarer rasisme. Mvh Forfatter av lærebøker i videregående.»

– Her har en voksen, åndsfrisk mann i det trygge, fredelige landet Norge sittet og tenkt: Hva ønsker jeg å meddele verden akkurat nå? Hvilken politisk utvikling er viktigst å advare mot? (Mens et stort land i Europa i 10 måneder er blitt utsatt for en meningsløs angrepskrig og terrorbombing av et mektig naboland, og desperat trenger mere hjelp fra den vestlige forsvarsalliansen. Og demokratiet forøvrig opplever tilbakeslag i store deler av verden.) Og han kom fram til … dette.

Les også: De fleste elever valgte vikingjul over gudstjeneste

Rolness mener man også kan lese Twitter-meldingen som et symptom.

– Hva er det med politisk aktivisme som gjør at den fører til – eller i det minste er kompatibel med – langt framskreden hjernedød?

Rolness mener det er ironisk at mannen som har skrevet tweeten kaller seg «fredsaktivist».

– Man kunne også spørre: Hva er det med det norske skoleverket og utdanningssystemet, som gjør at det ikke greier å utstyre befolkningen med nok kunnskap til i alle fall å unngå å falle for de mest forvridde verdensbilder?

– MEN så er det altså slik at avsenderen av denne «logiske slutningen» har hovedfag i samfunnsgeografi, jobber som lektor ved en stor videregående skole i Oslo, og underviser i geografi, samfunnsfag og historie. Han er også forfatter eller medforfatter av flere lærebøker på pensum i videregående, blant annet «Geografi» og «Delta! Samfunnsvitenskap».

Den siste boken «har som mål å gjøre elevene rustet og motiverte til å delta aktivt i samfunnet og demokratiet.»

– Slik tenker en av dem som lærer dine og mine barn om samfunn og demokrati. Kanskje foreldre burde tittet nøyere på innholdet i hjemmeleksene deres?

FrP-politiker Erlend Wiborg synes det er skremmende å lese slike påstander fra en som er forfatter for skolepensumet til elevene våre.

 Arnt-Rune Flekstad, tidligere partileder i Liberalistene, reagerer også på påstandene.

– Jeg hadde ikke brydd meg så mye om slike virkelighetsfjerne uttalelser om det ikke var for at de kom fra en skattefinansiert forfatter ansvarlig for lærebøker i den offentlige skolen, skriver han.

Holgersen har i ettertid kommet med nye meldinger på Twitter om NATO.

I september skrev iNyheter om at kjønnsteori har fått innpass i pensumbøkene Solaris 3–4 som brukes i naturfagsundervisningen i grunnskolen.

Vi fryser – men politikerne synes ikke det er kaldt nok

mest lest