Ingenting er vel bedre enn kald drikke. Men hvor lang tid tar det egentlig å kjøle det ned?
– Jeg har funnet svaret enten du foretrekker boblevann, brus eller øl. Resultatet vil kanskje overraske, sier Kristian Solheim Thinn.
Han er til vanlig forsker i SINTEF Energi.
Forskeren har gjennom nøye testing i isbad, vannbad, snø, fryser og kjøleskap funnet ut at den optimale kjølemetoden avhenger av hvor kald drikken skal være og hvilke hjelpemidler du har tilgjengelig, skriver Sintef i en pressemelding.
– Er du fornøyd med 9°C, kjøles en 0.33L-boks ned på bare 15 minutter i vannbad fra springen. I isvann trengs bare 5 minutter for å nå 9°C. Dette er serveringstemperatur for bayer og pale ale, sier Kristian.
Han gir også råd for dem som foretrekker enda kaldere drikke og avslører at isvann er raskest, med 5°C oppnådd på kun 10 minutter.
Men du må være tålmodig om du skal kjøle ned drikke i kjøleskap.
– Du må være ut i god tid om kjøleskapet er eneste hjelpemiddel. Det tar 2,5 timer å kjøle ned til 9°C, men hele 10 timer å nå 5°C, råder forskeren.
– Om vi er heldige og får en hvit jul er kanskje snø en god løsning? En 0,33 boks blir 5°C på en halvtime, og en 1,5 liters flaske tar 45 minutter.

Til vanlig forsker Kristian Solheim Thinn på temperatur i kraftkabler.
– I kraftkabler begrenser temperaturen hvor mye energi som kan overføres. Ved bruk av sensorer eller fiberoptikk kan reell temperatur måles nøyaktig og spare nettselskapene for store summer i unødvendige investeringer, forklarer han.