Konflikten fortsetter: Nå skal INP behandle varsel på begge nestlederne

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 24. januar 2024 | 20:47

Uroen i INP fortsetter. Forrige fredag var et landsstyre som partilederen ikke anerkjenner samlet og vedtok en meget krass uttalelse og mistillit til denne. Nå skal man i et sentralstyremøte, som de nestlederne ikke anerkjenner gyldigheten av, diskutere et varsler mot.

Møtet skal pågå onsdag kveld.

Og den som har sendt varselet er en gammel kjenning av partileder Owe Ingemann Waltherzøe, skriver NRK.

Forvirret? Det er i så fall ikke rart.

Sentralstyret har fått et varsel på partiets generalsekretær og begge nestledere i partiet, samt kommunestyrerepresentant i Halden, Rainer Prang. Prang har vært aktiv på sosiale medier med kritikk av Waltherzøe. Generalsekretær Ole Martin Martinsen skrev i desember til flere sentrale tillitsvalgte at han mente Waltherzøe måtte gå av.

På tirsdag kom Martinsen angivelig med en pressemelding som kritiserte Waltherzøe ytterligere.

Varselet som skal diskuteres er sendt fra styremedlem i Hustadvika INP, Runar Kjørsvik.

«Varslet sendes grunnet flere mnd. med negative medieomtaler, og negativ offentlig omtale på sosiale medier der enkeltmedlemmer åpent fremlegger en rekke udokumenterte påstander, degraderer, uttrykker totalt manglende tillit til partileder, stiller spørsmål ved nestledere, og på den måten undergraver partiets integritet, og påfører partiet skade» står det i varselet som NRK har kopi av.

Partiets nestledere Joar Nesse og Finn Arne Follestad nevnes spesielt.

«Med unnfallenhet bidrar Nesse selv til å la den eskalerende skadelige interne uro i partiet få vokse, gjøre medlemmer forvirret, skape uro, er med på utfrysing og isolasjon, undergrave partiets integritet, troverdighet og omdømme.»

«Follestad er fult ut klar over dette, men foretar seg ingen ting noe som er bemerkelsesverdig, og som åpner for en rekke nye spørsmål der svarene i seg selv også kan vise seg være videre brudd på retningslinjer» skriver Kjørsvik i varselet, som også ber om at varselet behandles «omgående» og at det settes «en handlingsplan og en tidsfrist».

Nesse og Follestad mener varselet er avtalt spill mellom Kjærsvik og Waltherzøe. De kjenner hverandre fra oljearbeiderforeningen SAFE.

Kjørsvik avviser at det har foregått noe avtalt spill med Waltherzøe.

– Nei. Og jeg har heller ikke snakket med ham etterpå. Det er ikke noe samarbeid der. Varselet står på eget bein. Jeg hadde gjort det samme om partileder var noen andre. Behandlingen han har fått er ikke bra, sier Kjørsvik.

2. nestleder Follestad mener sentralstyret ikke har noe med å behandle et varsel. Det er kontrollkomiteen som skal.

Nesse sier han ikke anerkjenner at sentralstyret skal kunne avsette ham. Han mener innkallingen til og sentralstyremøtet er ugyldig.

I innkallingen har Waltherzøe angivelig understreket at det er møteplikt. Det står også skrevet at sentralstyret vil være beslutningsdyktig uansett hvor mange som møter opp.

Det stiller Nesse seg undrende til.

I vedtektene står det minst sju deltakere i sentralstyret må være tilsteder for at møtet skal være beslutningsdyktig.

– Når du sier det på den måten kunne du sittet alene og vedtatt alt. Det blir jo helt feil, sier 1. nestleder Joar Nesse.

– Jeg vil jo påpeke det i møtet i kveld, at en sånn innkalling og tekst bryter med vedtektene. Vi kan ikke godta at et organ i partiet er vedtaksdyktig selv om det bare sitter én eller to stykker der. Det er ikke demokrati, sier han.

Nå har man altså en partileder som ikke anerkjenner landstyret, som nestlederne har innkalt til og kommet med en pressemelding på vegne av, mens man har en partileder som har innkalt til et sentralstyremøte som nestlederne ikke anerkjenner.

Noen vil kalle det full krig.

mest lest