Rekordmange saker om tvangsekteskap, æresrelatert vold og negativ sosial kontroll i 2023

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 24. januar 2024 | 15:24

Aldri før har Kompetanseteamet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold håndtert så mange saker som i 2023. Det er barnevernstjenesten og politiet som tar kontakt for veiledning i flest saker.

Det skriver Bufdir i en pressemelding.

2023 har Kompetanseteamet gitt råd og veiledning, eller bistått på andre måter, i 1137 saker. Dette er en økning på 28 % fra 2022 til 2023.  

– Økningen i antall saker handler om at tilbudet har blitt mer kjent. I tillegg opplever Kompetanseteamet at hjelpeapparatet og tjenestene har fått mer kompetanse i å avdekke saker, og dermed vurdere om de har et veiledningsbehov, sier Tove Bruusgaard, fungerende divisjonsdirektør i Bufdir. 

Målsettingen til Kompetanseteamets er at æresrelatert vold, negativ sosial kontroll og ufrivillig opphold i utlandet forebygges og avdekkes, og at utsatte får god hjelp. 

Dette er årets nøkkeltall 

–  Kompetanseteamets tall på saker sier ikke noe om omfanget av personer som utsettes for tvangsekteskap, æresrelatert vold, negativ sosial kontroll eller kjønnslemlestelse i Norge. Tallene forteller hvor mange saker teamet har jobbet med i løpet av året, sier Tove Bruusgaard. 

Bruusgaard forteller videre at ettersom det er høy terskel for at utsatte ber om hjelp i saker som gjelder æresrelatert vold, samt at det fortsatt er grunn til å tro at det er behov for mer kompetanse og ikke minst kjennskap til Kompetanseteamet i tjenestene, så mener Kompetanseteamet at det sannsynligvis er store mørketall på dette området. 

  • 71 % av sakene gjaldt jenter/kvinner, 25 % gjaldt gutter/menn og i 4 % av sakene var kjønn ukjent for kompetanseteamet. 
  • 52 % av sakene gjaldt personer under 18 år, resterende gjaldt personer over 18 år. Dette er en endring fra tidligere år. 
  • 38 % av sakene gjaldt trusler og vold. Det er en nedgang på 3 % sammenlignet med 2022. 
  • 24 % av sakene (268 saker) gjaldt bekymring for en person som befant seg i utlandet når Kompetanseteamet ble kontaktet. Av disse var 173 barn. 
  • 18 % gjaldt ufrivillig opphold i utlandet, en økning på 5 % sammenlignet med 2022. 
  • 11 % av sakene gjaldt frykt for tvangsekteskap, en økning på 1 % sammenlignet med 2022 
  • 2 % av sakene gjaldt gjennomført tvangsekteskap, en økning på 1 % sammenlignet med 2022. 

Barnevernstjenesten tar oftest kontakt 

I 2023 tok barnevernstjenesten kontakt for veiledning i 203 saker, det er 67 flere saker enn i fjor.  

Etter barnevernstjenesten var det politiet som tok kontakt om flest saker. De ba om veiledning eller annen bistand i 191 saker i 2023. Også her har det vært en økning, fra 152 saker i 2022.  

– I tillegg til å bli kontaktet av instanser i Norge, opplever vi også en stor økning i antall saker som kommer via norske utenriksstasjoner og spesialutsendinger for integreringssaker. I 2023 ble vi bedt om å bistå 85 ganger, sier Tove Bruusgaard. 

Saker som omhandler æresrelatert vold og negativ sosial kontroll er ofte komplekse. Det kan være flere utøver av volden og det er viktig å ha gode vurderinger knyttet til sikkerhet. Enkelte av sakene kan utvikle seg til å bli svært alvorlige, og æresdrap kan være den ytterste konsekvensen. 

– Personer som utsettes for tvangsekteskap og æresrelatert vold ønsker ofte å være lojale overfor familien sin til tross for volden. Noen er også redde for at det å be om hjelp kan føre til at de mister kontakten med familien sin for godt. Det er viktig at hjelpeapparatet forstår dette dilemmaet, slik at de utsatte møter forståelse og relevant støtte når de søker hjelp, avslutter Tove Bruusgaard. 

mest lest