Kina med uttalelse om krigen: Sende våpen til Ukraina vil ikke bringe fred

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 24. februar 2023 | 03:45

Utenriksdepartementet i Kina har kommet med en uttalelse om håndteringen av krigen i Ukraina på sine hjemmesider.

Kina sier de vil forsøke å forhindre at Ukraina-krigen kommer ut av kontroll, heter det i en erklæring som ble offentligjort natt til fredag norsk tid, ifølge Reuters,

– Dialog og forhandlinger er den eneste levedyktige måten å løse Ukraina-krisen på, sier Kina ifølge et notat om sin holdning til den politiske løsningen av Ukraina-krisen. Erklæringen ble offentligjort av utenriksdepartementet.

Kinesisk UD skriver blant annet at alle lands suverenitet må respekteres. Samtidig står det at «et lands sikkerhet kan ikke gå på bekostning av andre lands sikkerhet».

– Regional sikkerhet kan ikke garanteres ved å styrke eller utvide militærblokker, står det i dokumentet.

Kina ber også om en stans av unilaterale sanksjoner som ikke er godkjent i FNs sikkerhetsråd.

Kina tar til orde for stans i kamphandlingene og vil ha våpenhvile for å hindre Ukraina-krisen fra ytterligere forverring, eller til og med komme ut av kontroll.

– Vi motsetter oss utvikling og bruk av biologiske og kjemiske våpen av ethvert land, under hvilke som helst omstendigheter, står det også.

Les også: Slik har desin­for­ma­sjonen om krigen endret seg

Kina har fortalt FN at ett år inn i Ukraina-krigen gir «brutale fakta et rikelig bevis på at å sende våpen ikke vil bringe fred» – en uttalelse som kommer bare dager etter at USA og NATO advarte Beijing mot å gi Russland militær støtte.

– Å legge bensin på bålet vil bare forverre spenningene. Å forlenge og utvide konflikten vil bare få vanlige mennesker til å betale en enda heftigere pris, sa Kinas viseambassadør til FN, Dai Bing, til FNs generalforsamling torsdag.

Kommentarene kom timer før generalforsamlingen fremmet en resolusjon som oppfordret til en «omfattende, rettferdig og varig fred» og krevde at Russland trekker sine tropper ut og sluttet å kjempe.

Resolusjonen ble vedtatt med 141 stemmer for og 32 avholdende. Seks land sluttet seg til Russland for å stemme nei.

Vesten har forsynt Ukraina med våpen for milliarder av dollar siden Russland lanserte sin invasjon 24. februar 2022. USA og NATO har den siste uken anklaget Kina for å vurdere å levere våpen til Russland og advart Beijing mot et slikt trekk. Kina har avvist anklagene.

EUs øverste utenrikspolitiske embetsmann Josep Borrell møtte Wang i München i forrige uke. Han sa at han spurte Wang om muligheten for kinesisk militær støtte til Russland.

– Han var veldig tydelig og selvsikker, sa Borrell til journalister i FN torsdag.

– Jeg kan bare gjenta det han fortalte meg: Kina besørger ikke våpen til Russland, og de vil ikke besørge våpen til Russland fordi det er en del av deres utenrikspolitikk å ikke bevæpne parter i en konflikt,» sa han.

Kina rådførte seg ikke med Ukraina om fredsplan

mest lest