Kringkastingssjefen får kritikk etter «Debatten»

Avatar photo
Publisert 24. februar 2023 | 20:52

«Svært defensiv», «åpenbart ukomfortabel», «svarte ikke på noe som helst».

Slik lyder kritikken mot kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen i NRK etter hun stilte opp på «Debatten» torsdag for å svare om Sophie Elise-kontroversen.

Det skjer etter et Instagram-bilde av influenseren Sophie Elise (27) sammen med tidligere Love Island-deltaker Nora Haukland (25) gikk viralt på nettet. På bildet kan man nemlig se Haukland holde en plastikkpose med et hvitt innhold, noe som mange misteker å være kokain.

Ettersom NRK har signert en kontrakt med Sophie Elise om å lage en podcast for rikskanalen, har flere kritisert statskanalen for å velge å satse på det enkelte mener er dårlige forbilder.

Kringkastingssjefen takket ja til å delta på Debatten for å svare på denne kritikken.

Men ikke alle er fornøyde med svarene hun kom med da hun ble grillet av Fredrik Solvang.

Åpenbart ukomfortabel

– Her så vi en kringkastingssjef som fremsto svært defensiv, åpenbart ukomfortabel, og jeg tror de fleste som så på oppfattet at hun hadde problemer med å forsvare det valget NRK tok da de inngikk avtalen med Sophie Elise og hennes hyperkommersielle bedrift, sier mediekritiker Anki Gerhardsen i VG.

Videre skriver hun at det ikke ser ut som kringkastingssjefen i det hele tatt hadde satt seg inn i hva figuren Sophie Elise egentlig driver med, eller hva slags reaksjoner som muligens kunne komme om NRK valgte å assosiere seg med henne.

– Det er kritikkverdig at hun ikke stiller til intervju når journalistene ringer, det mener jeg hun har en plikt til i kraft av NRK sin rolle. Og det bidrar heller ikke til å styrke tilliten til NRK. Kanskje handler det om at hun ikke lenger vet hvordan hun skal forsvare avtalen, sier Gerhardsen.

Hjelpesløs

Presseekspert og mediekritiker Gunnar Bodahl-Johansen mener at en medieleder må ha en intellektuell forståelse av hvilken rolle mediene har.

– Haugens opptreden i «Debatten» gjenspeilet ikke dette. Hun svarte ikke på noe som helst. Folk fikk ikke noe inntrykk av hva NRK-ledelsen står for i det hele tatt, sier han, og forsetter:

– Jeg synes at NRK-sjefen fremsto som hjelpeløs. Hun viste ikke den type lederskap man bør kunne forvente av person i hennes stilling. Jeg opplevde at hun manglet den intellektuelle tilnærmingen til en problemstillingen som dette og som en medieleder må ha.

Han mener en samfunnsaktør finansiert med skattekroner, som NRK, ikke kan ta alt på bakrommet.

Årets TV-øyeblikk

Selv om ekspertene ikke er fornøyde med kringkastingssjefens svar, så ser det derimot ut til at publikum er fornøyde gårsdagens episode av Debatten.

På sosiale medier er mange overrasket over hvor hardt Haugen ble grillet av Solvang i studio. Sosiale medier renner over av hyllester av programlederen.

På Twitter skriver en at Solvang skal ha respekt som griller sin egen sjef «så til de grader på direkten.»

Les også: Tennessee forbyr dragshow på offentlig sted

Særlig ett øyeblikk har gjort inntrykk på mange seere:

– Når de fokuserer på rusproblemer, psykiske problemer, rasisme, hatefulle ytringer – da mener jeg at dette er godt allmenkringkasterinnhold, sa Fürst Haugen om podkasten.

– Er det godt allmenkringkasterinnhold når de snakker om å bli rundpult? spør Solvang tilbake.

– Det er egentlig ikke så veldig relevant hva jeg personlig mener om det, svarer Fürst Haugen nølende.

På Facebook er det en skriver at Solvang og Debatten i går viste NRK fra sin beste side:

«I kveld syns jeg NRK viste seg fra sin beste side! Ikke gjennom ledelsens svar i Debatten, men ved at Fredrik Solvang demonstrerte at han og redaksjonen både våger og evner å være like kritisk til egen organisasjon som til andre.»

Derfor er det problematisk at redaktører er sammen med seriekriminelle voldsmenn

mest lest