Månelanderen har veltet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 24. februar 2024 | 06:39

Det amerikanske private selskapet, Intuitive Machines, melder at månelandingsfartøyet Odysseus har veltet og ligger på siden, men det er fortsatt funksjonelt.

Ifølge offisielle kilder skal landingsfartøyet som ankom månen torsdag, ha fått et av de seks landingsføttene til å henge fast i en stein, noe som førte til at det vippet over på siden. Dette ble kunngjort fredag, ifølge CBS.

Men ifølge selskapet administrerende direktør Stephen Altemus, er Odysseus «stabil i nærheten av det planlagte landingsstedet» ved krateret Malapert A i nærheten av månens sørpol. Han opplyser at landingsfartøyet fremdeles kan overføre data til jorden.

Ingeniørene arbeider med å nedlaste data og håper å få tak i lagrede bilder så tidlig som denne helgen fra romfartøyet.

«Vi laster ned og gir kommandoer til data fra buffere i romfartøyet og prøver å gi deg overflatebilder fordi jeg vet at alle er sultne etter disse,» sa Altemus.

Men det vil sannsynligvis ta lengre tid enn forventet, gitt at noen av de skjeve romfartøyets antenner ikke vender mot jorden. Og det haster. Uansett omstendigheter vil solen gå ned bak horisonten på landingsstedet om litt over en uke, noe som vil avslutte kraftproduksjonen til landerens solceller. Dette scenarioet var alltid en mulighet.

Romfartøyet er ikke designet for å tåle de ekstremt lave temperaturene på månen om natten, og selv om kontrollsenteret vil forsøke å ta kontakt med Odysseus når solen stiger igjen, forventer det ikke at de vil få noe svar tilbake.

Umiddelbart etter landingen natt til fredag norsk tid, kunngjorde Intuitive Machines at radiosignaler fra Odysseus indikerte at landingen hadde funnet sted i oppreist stilling. Imidlertid sier Altemus nå at dette var en feil, basert på feil tolkning av telemetridataene før landingen.

Odysseus-månelanderen representerer den første amerikanske landingen på månen siden Apollo 17 i 1972.

mest lest