Riksadvokaten vil gjenåpne drapssaken mot Jan Helge Andersen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 24. mars 2023 | 11:25

Drøyt tre måneder etter at Viggo Kristiansen ble frifunnet i Baneheia-saken, har Riksadvokaten bedt om at saken mot Jan Helge Andersen blir gjenopptatt.

– Riksadvokaten ber om at Gjenopptakelseskommisjonen beslutter gjenåpning av Kristiansand byretts dom 1. juni 2001, skriver Riksadvokaten i sin påtegning, skriver de i en pressemelding fredag formiddag.

Tidligere er Andersen dømt for drapet på Stine Sofie Sørstrønen (8).

23 år etter ugjerningene i Baneheia, kan Jan Helge Andersen nå bli tiltalt også for det andre drapet.

De viser da til drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10). Viggo Kristiansen ble dømt for drapet, Jan Helge Andersen ble frikjent.

Om kommisjonen vurderer at vilkårene er oppfylt, kan påtalemyndigheten ta ut tiltale mot Andersen for drapet.

Andersen sier at han ikke er skyldig.

Leder for Gjenopptakelseskommisjonen sier det er uvisst hvor lang tid dette arbeidet vil ta, skriver NRK.

– Det kan hende at sekretariatet orienterer kommisjonen innen det neste møtet vårt i mai, men det vil nok ta lengre tid før vi har behandlet saken ferdig, sier kommisjonsleder Kamilla Silseth til NTB.

Såvidt hun kjenner til, har det kun skjedd tre ganger siden 2004 at det er kommet begjæringer til ugunst/til skade, som vil si at resultatet for dem det gjelder kan være dårligere enn det opprinnelig var.

Nye begjæringer blir imidlertid lest omtrent med en gang de kommer inn, forklarer lederen for Gjenopptakelseskommisjonen.

19. mai 2000 ble Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) voldtatt og drept i Baneheia.

Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble dømt til henholdsvis 21 års forvaring og 19 års fengsel for voldtekt og drap.

Kristiansen ble dømt for voldtekt og drap på begge jentene. Andersen ble dømt for voldtekt og drap på den yngste jenta og medvirkning til voldtekt på den eldste.

Kristiansen har hele tiden nektet for at han var i Baneheia på den tiden, og etter sju forsøk ble saken til Viggo Kristiansen gjenopptatt i 2017 – i 2022 ble han frifunnet.

Viggo Kristiansen er ikke overrasket over at Riksadvokaten ønsker å forfølge saken mot Jan Helge Andersen.

– Jeg må si at tilliten min til rettssystemet er styrket etter dette. Når det er sagt, mener jeg at dagens utfall er forventet, sier Viggo Kristiansen, til TV 2.

– Jeg skal ikke sitte her og hovere over andres elendighet. Jeg skulle bare ønske at dette skjedde for lenge siden, sier han.

Kristiansen sier at hans tanker går til de avdøde jentenes foreldre.

Viggo Kristiansen frifunnet for Baneheia-sakene – men dømt for to andre forhold

mest lest