Russland setter 10.000 droner ut av spill hver måned

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 24. mai 2023 | 06:39

Russland har etablert et kraftig elektronisk krigsføringssystem, ifølge ny rapport.

En ny rapport om Russlands militære evner på frontlinjen viser at russiske styrker setter 10.000 ukrainske droner ut av spill hver måned, skriver Business Insider.

Elektronisk krigføring er en «kritisk komponent» av Russlands taktikk og bidrar til de svimlende tapene av ukrainske ubemannede luftfartøyer, kjent som droner, fant en rapport utgitt fredag av Storbritannias Royal United Services Institute.

Ifølge avisen er tallene – som utgjør mer enn 300 droner om dagen – tilskrives tre ikke navngitte ukrainske offiserer som ble intervjuet i april og mai.

Rapporten spesifiserte ikke hvilke modeller som utgjorde de påståtte tapene eller i hvilken andel, men James Patton Rogers, professor i krigsstudier ved Syddansk Universitet og droneekspert, fortalte Insider at flertallet av de som gikk tapt var relativt billige, små kommersielle droner som ble brukt til overvåking.

Estimatene indikerer den enestående mengde UAVer som blir brukt i Ukraina, sa han, og la til at dette var «en av verdens første drone vs. drone-konflikter».

Rogers sa at selv om tallene sannsynligvis var overvurdert, understreket de hvor effektiv Russlands elektroniske krigføring hadde blitt for å motvirke Ukrainas omfattende bruk av droner.

Rapporten viser at langs de 1200 kilometer som utgjør konfliktens frontlinje har Russland etablert et kraftig elektronisk krigsføringssystem omtrent hvert sjette mil. Disse er plassert omkring fire mil bak frontlinjen og fokuserer på å dempe signaler fra droner.

Sofistikerte russiske systemer som Shipovnik-Aero jammestasjon er vanskelig å oppdage og kan etterligne andre signaler, sa forskerne.

mest lest