Putin ønsker våpenhvile på nåværende frontlinjer

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 24. mai 2024 | 12:54

President Vladimir Putin er klar til å stanse krigen i Ukraina med en forhandlet våpenhvile som anerkjenner de nåværende frontlinjene.

Det melder Reuters som viser til fire russiske kilder som nyhetsbyrået har snakket med.

Putin er imidlertid forberedt på å fortsette kampen hvis Kyiv og Vesten ikke responderer. Tre av kildene, som er kjent med diskusjoner i Putins nære krets, sier at Putin har uttrykt frustrasjon over det han ser på som forsøk fra vestlig hold på å hindre forhandlinger, samt den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyjs avgjørelse om å avvise samtaler.

En annen av de fire kildene, en høytstående russisk kilde som har jobbet med Putin og har kunnskap om samtaler på øverste nivå i Kreml, sier: «Putin kan kjempe så lenge det tar, men han er også klar for en våpenhvile – å fryse krigen.» Alle kildene i saken snakket på betingelse av anonymitet på grunn av sakens sensitivitet.

Putins talsmann Dmitry Peskov sa i respons på en forespørsel om kommentar at den russiske lederen gjentatte ganger har gjort det klart at Russland er åpent for dialog for å oppnå sine mål, og at landet ikke ønsker «evig krig».

Ukrainas utenriks- og forsvarsdepartement svarte ikke på spørsmål fra Reuters.

mest lest