Har Moxnes egentlig innrømmet noe nytt?

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 24. juli 2023 | 14:09

Dette er en kommentar.

Mange har tolket det Bjørnar Moxnes skrev på sin Facebook-side mandag der han kunngjorde sin avgang som en innrømmelse av tyveri.

Men innrømmet han egentlige noe nytt i det hele tatt?

La oss se på hva han faktisk skrev.

«Jeg takker i dag for meg som leder av Rødt. Det har vært en utrolig fin reise gjennom 11 år, og det vil jeg si mer om, men først til sommerens store sak: Jeg tok de solbrillene fra butikken på Gardermoen. Jeg gjorde en stor feil, og jeg gjorde det mye verre med måten jeg håndterte det videre. Det er jeg skikkelig lei meg for, og det vil jeg si unnskyld for.

Mange har spurt hvordan jeg kunne gjøre noe så dumt. Det har jeg spurt meg selv om mange ganger de siste ukene. Jeg har ikke hatt noen fullgod forklaring. Det jeg derimot er helt sikker på er at jeg har gjort noe galt, og det må jeg ta konsekvensen av.»

Og lengre nede:

«Det er jeg som har ansvaret for at jeg tok solbrillene, ingen andre.»

Intet sted i statusen på Facebook bruker Moxnes ordene «stjal» eller «tyveri». At en person «tar» noe innebærer jo i seg selv ikke noe annet enn den fysiske handlingen å gripe fatt i noe. Og Moxnes har jo hele tiden innrømmet at han tok solbrillene, han har bare sagt at han glemte at han hadde tatt dem.

Det er neppe tilfeldig at Moxnes her bruker de ordene han gjør. Han ønsker fortsatt ikke å innrømme at han stjal solbrillene bevisst.

Han kaller videre det han gjorde for «dumt» (snarerer enn krimininelt) og han skriver at han har spurt seg selv mange ganger de siste ukene om hvorfor han gjorde dette (det dumme). «Jeg har ikke hatt noen fullgod forklaring,» skriver han.

Ved å ordlegge seg på denne måten har Moxnes egentlig ikke forlatt sin første forklaring om at han var distre og egentlig ikke var bevisst på at brillene ble med ham ut av butikken.

Vi i mediene og hans kollegaer kan gjerne late som om Moxnes nå har innrømmet et tyveri, men det har han vitterlig ennå ikke gjort. Det eneste han har sagt er det alle jo kan se på bildene – og som han allerede har innrømmet – at han «tok» solbrillene.

I dag var jeg på butikken, og jeg innrømmer at jeg tok et brød.

Det gjør meg ikke til en tyv.

Jeg betalte for det i kassen.

Vi burde kanskje være ferdig med denne Moxnes-saken nå. Selvfølgelig er dette en tragedie for ham personlig. Han har gått fra å være en feiende flott dandy med masse groupies fra venstresidens jentedominerte miljøer rundt seg, til å bli oppfattet som en simpel tyv. At han dermed er deprimert og sykmeldt er egentlig forståelig.

Men i norsk tradisjon, er det gjerne slik at man må legge seg helt flat, før man kan «rehabliteres». Og der er ikke Moxnes ennå.

Man kan vel ikke egentlig tilgis, før man har tilstått.

mest lest