Nortura benekter at det blir slutt på norsk «halalslaktet» kylling

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 24. juli 2024 | 12:38

I forrige uke skrev Islamsk Råd Norge i en pressemelding at det blir slutt på halal-slakting i Norge når når Norturas slakteri på Elverum blir lagt ned fra 1. september.

Men Nortura selv benekter dette. De sier dyrene heretter blir slaktet på Herland i Østfold, forteller konserndirektør i Nortura Kjell S. Rakkenes til NRK (NRK-sakens lenke er brutt, men gjengitt i 24nyheter.no.

Men Islamsk Råd Norge er ikke fornøyd:

«I et utvidet møte i regi av imamkomiteen, 10.07.2024, med deltakelse av imamer og styrerepresentanter fra moskeer, uavhengig av IRN medlemskap, har erklært at slik situasjonen er nå vil det ikke være tilgjengelig norsk halalslaktet kylling fra 01.09.2024. Halal er forankret i koranen og sunnah, og det kan ikke aksepteres at slakterier selv definerer halal- begrepet og forsøker å begrense det til en teknisk prosess,» skriver de i en pressemelding.

Nortura har solgt «halal-kjøtt» under merkevaren Alfathi. Men selve slaktningen har vært identisk på alt kjøtt. Det sørger reglene fra mattilsynet for.

«Når noen tenker på halal, så tenker de på hva som skjer i andre land, der man skjærer over strupen og så blør dyrene ihjel. Det skjer ikke her,» uttalte  informasjonsdirektør Elin Ytterdal Thoje i Nortura til Aftenposten i 2015.

Alfathi kylling fra Nortura. Skjermbilde

Den eneste forskjellen på vanlig kjøtt og halalkjøtt var at en muslim leste en takknemlighetsbønn for dyret før det slaktes. Inntil 2019 var det en person Islamsk Råd Norge (IRN) godkjente etter avtale med Nortura.

IRN sa opp avtalen i 2019. De hadde inntil da mottatt en million kroner i året. Nortura har siden brukt egne ansatte med muslimsk bakgrunn for bønnelesningen.

De har også fortsatt å selge kyllingene som halalkylling under merket Alfathi selv om IRN mente de «mistet troverdighet» da de sa opp avtalen.

Rakkenes i Nortura sier de kommer til å slakte dyrene på akkurat samme måte som de gjorde i Elverum.

– Det er også innenfor det regelverket som Mattilsynet har for å ivareta dyrevelferd. Kyllingen blir bedøvet med CO2-gass før den blir avlivet. Det skjer med all kylling, også halalkyllingen. Det er for å ivareta dyrevelferden i den prosessen, sier han til NRK.

Halal er et arabisk ord som betyr «tillatt, lovlig».

«Det er globalt anerkjent blant muslimske institusjoner at bruken av CO2 gass som bedøvelsesmiddel er i utgangspunktet ikke kompatibelt med islamske forskrifter grunnet overveldende fare for kvelning av kylling/kalkun/høns før slakt,» skriver IRN i sin pressemelding.

IRN mener Nortura feilinformerer når de nå fortsetter å selge halalkylling.

– Krenking av religiøs praksis er utfordrende. CO₂ gassbedøvelse anerkjennes ikke internasjonalt som halal metode pga. overveldende fare for kvelning av slaktedyr. Et nytt slakteri krever derfor ny vurdering. Annet vil ansees misvisende halalmerking, skriver Islamsk Råds prosjektleder Mohammed Abdullahi i en e-post til NRK.

I pressemeldingen understreker de følgende krav:

«Imamkomiteen understreker viktigheten av å opprettholde høy standard for halalslakt for å sikre at forbrukerne kan stole på at produktene de kjøper er virkelig halal. Komiteen oppfordrer slakterier til å tilrettelegge for halalslakt i henhold til islamske forskrifter og imøtekomme behovet for inkludering for å ivareta forbrukernes tros-praksis angående halalmat.»

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Lurås #11 med Vebjørn Selbekk: Kristen tro, menneskets «falne natur», islam, profeten Muhammed, kjendisstatus, ytringsfrihet, drapstrusler

mest lest