Japan vil slippe én million tonn radioaktivt avløpsvann i havet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 24. august 2023 | 11:02

Én million tonn radioaktivt avløpsvann skal slippes ut i Stillehavet fra et atomkraftverk i storbyen Fukushima nordøst i Japan.

Japanske spesialister begynte å slippe ut i havet den første batchen behandlet vann som ble brukt til å kjøle ned de forkrøplede reaktorene i atomkraftverket Fukushima-1, ifølge en direktesending fra stasjonen, utført av Tokyo Electric Power Company (TEPCO).

Ifølge CNN startet utsplippet klokka 13 lokal tid.

Fra fredag planlegges det kontinuerlig å slippe ut 456 kubikkmeter renset avløpsvann over et døgn og totalt 7.800 kubikkmeter over en 17-dagers periode, skriver CNN.

Målinger viser at det behandlede vannet var riktig fortynnet med sjøvann og innholdet av tritium i det er godt under sikkerhetsnormen godkjent av International Commission on Radiological Protection og Japans regjering.

Det rensede vannet vil bli sluppet ut gjennom en havbunnstunnel om lag en km fra land. Tunnelen gjør det mulig å slippe ut vannet med en hastighet på 460 tonn per dag. Hvert tonn Fukushima-vann vil bli fortynnet med 1.200 tonn rent sjøvann. Etter planen skal totalt 7.800 tonn renset vann slippes ut i løpet av 17 dager.

I 2023 vil hele 31,2 tonn avløpsvann pumpet ut i havet.

I mars 2011 forårsaket en tsunami skade på strømforsynings- og kjølesystemer ved kjernekraftverket i Fukushima 1, noe som forårsaket en nedsmelting av atombrensel i tre reaktorer, ledsaget av eksplosjoner og utslipp av stråling i atmosfæren. Store territorier ble forurenset, og tvang evakuering av titusenvis av mennesker.

Reaktorene brukte vann til kjøling, og lagring av dette vannet har blitt problematisk på grunn av det store volumet – over 1, 25 millioner tonn. I april 2021 godkjente den japanske regjeringen utslipp av en stor mengde av dette vannet, som sies å være mest renset for radioaktive stoffer, men fortsatt inneholder tritium, en radioaktiv hydrogenisotop.

TEPCO understreket at tritiuminnholdet i vannet blir brakt til en førtiendedel av den minste tillatte standarden fastsatt av International Commission on Radiological Protection (ICRP) og Japans regjering, og en syvendedel av nivået tillatt av Verdens helseorganisasjon for drikkevann.

Til tross for dette har Tokyos planer høstet skarp kritikk fra en rekke land, hovedsakelig Russland og Kina. Japan planlegger å slippe ut vannet i etapper over en 30-årsperiode. Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har til hensikt å overvåke prosessen kontinuerlig. De siste årene har IAEA-spesialister gjennomført flere inspeksjoner ved atomanlegget.

Kina har på sin side kommet med en uttalelse der de fordømmer utslippet.

Landet har også stanset all import av japansk sjømat. Tollvesenet i Kina skriver i en uttalelse at importforbudet gjelder alle dyr og planter som lever i havet og som kommer fra Japan.

– Vi vil fortsette å følge med på utslippet av radioaktivt forurenset vann i havet i Japan og tilpasse relevante reguleringstiltak, heter det i uttalelsen torsdag.

mest lest