Mener kjernekraft passer dårlig inn i kraftsystemet: – Vi kan bruke vannkraft når det ikke blåser

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 6. mai 2023 | 04:02

Ap-statsrådene Terje Aasland og Espen Barth Eide ser ikke for seg atomkraftverk i Norge.

– Det er enormt dyre investeringer, Vi mangler erfaring med kommersiell kjernekraft og vi har ingen løsning for å lagre kjernefysisk avfall i Norge, sier olje- og energiminister Terje Aasland til VG.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide, forteller til avisen at det er smart å la de land som behersker kjernekraft- teknologien, fortsetter med det.

Aasland er enig med miljøministeren.

– Kjernekraft passer dårlig inn i det norske kraftsystemet. Vår oppgave er å sørge for at vi får nok kraft til enhver tid. Vannkraften er vår store og regulerbare kilde. Vindkraft fra havvind kommer mye raskere inn. Da passer vannkraft veldig bra, den kan brukes når det ikke blåser, sier han.

Det ble kjent i forrige at et flertall på Stortinget bestående av Ap, Sp og SV sier nei til et forslag om å utrede kjernekraft i Norge fram mot 2050.

– Det er i dag ikke aktuelt å bygge konvensjonelle kjernekraftverk i Norge. Såkalte små modulære kjernekraftverk vil ikke være kommersielt tilgjengelige tidsnok til å kunne dekke opp en viktig del av det økte norske kraftbehovet innen 2030, skriver Ap og Sp, SV og Venstre samlet i en merknad.

Det betyr at Ap stengte døren for at norsk kjernekraft for de neste 30 årene.

Men på Aps landsmøte opplever flere fylkeslag som har kjempet for å utrede kjernekraft i Norge, at døren er litt på gløtt.

– Stortinget lukket døren i forrige uke. Men med dette vedtaket på Arbeiderpartiets landsmøte er at døren igjen er åpen, sier Narvik-ordfører Rune Edvardsen til VG.

Fredag formiddag bekrefter påtroppende Ap-nestleder Jan Christian Vestre at redaksjonskomiteen stiller seg åpen for å vurdere alle former for energi, også kjernekraft.

– Vi sier at vi er åpne for å se på ny kunnskap, også om alternative energiformer. Det kan være kjernekraft, sier Vestre.

mest lest