Vil la politifolk gå med turban og hijab

Avatar photo
Publisert 24. oktober 2023 | 14:03

Avtroppende byrådsleder Raymond Johansen (Ap) vil la politi gå med religiøse hodeplagg.

Raymond Johansen forlater jobben som byrådsleder denne uken – og på vei ut av rådhuset kaster han fra seg en brannfakkel.

Han mener det må bli lov å bære religiøse hodeplagg i politiet. Johansen tror alternativet er svekket tillit til politiet.

– Det er en vedvarende bekymring i politiet og barnevernet om at det ikke er representativt nok. Både politi og barnevern sliter vi med tillit, sier han til VG.

Utspillet kommer han med sammen med Kamzy Gunaratnam, stortingsrepresentant for Oslo Ap. De to mener dagens regler er til hinder for mennesker som vil bidra i samfunnet som politi – men ikke kan på grunn av religiøs overbevisning.

– Men så er det ikke sånn at om det kommer inn en tamil, så stiger tilliten med en gang. Men vi trenger å få inn kulturkompetansen i politiet, rett og slett for å drive bedre etterforskning, sier Johansen.

Den avtroppende byrådslederen håper utspillet kan starte en åpen og fordomsfri debatt om religiøse plagg i politiet.

Vil gi ekstrpoeng til søkere som snakker somali eller arabisk

Ap-toppene mener også bedre språkkompetanse for politiet er avgjørende for å kunne drive effektiv etterforskning av gjengmiljøer.

Johansen og Gunaratnam peker på muligheten for å gi søkere med særlig språkkompetanse som politiet mangler, ekstra poeng når de søker seg til politihøgskolen.

– Det er viktigere å kunne snakke somali og arabisk, enn å kunne svømme på ryggen. Og dét er en del av opptakskravet til politihøyskolen i dag, sier Johansen.

Les også: Islamsk krigsretorikk fra talerstol i England

Han mener politiet også må gjenspeile den etniske samfunnssammensetningen.

– I Oslo er over 30 prosent ikke-etnisk norsk. Men i politiet er tallet 4,02 prosent. Da er det på tide at politiet henger med.

I sosiale medier har flere reagert på utspillet fra den avtroppende byrådslederen og stortingsrepresentanten:

Ap-politikerne får også klart svar fra landets justisminister, Emilie Enger Mehl (Sp).

– Det er ikke aktuelt nå, sier hun til Nettavisen under partiets landsstyremøte i Oslo.

Landsstyret er partiets nest øverste organ, bak landsmøtet.

– Det er viktig at vi har et politi som man møter likt, uansett hvor man er i landet, og uniformen er en viktig del av det, sier Mehl om Johansens forslag.

Les også: Raymond Johansen blir sjef i Norsk Folkehjelp

Mehl mener det bidrar til høy tillit politiet er likt uniformert. «Emnhetspolitiet», kaller hun det.

– Det er viktig at norsk politi har høy tillit. Det er mye man kan gjøre for å inkludere minoriteter og sørge for representasjon, men samtidig må det ikke være tvil om at vi har et enhetspoliti, sier hun og legger til:

– Jeg mener prinsippet om at uniformsreglementet bidrar til enhetspolitiet, er viktig. Det vil være et stort steg å bevege seg bort fra det.

mest lest