I motsetning til Valentines Day har det ennå ikke nådd Norge. Denne helgen er det Thanksgiving i USA.
Men hva er det egentlig? Jo, det er en amerikansk høytid som feires den fjerde torsdagen i november hvert år.
Hovedideen med Thanksgiving er å gi takk for innhøstingen og velsignelsene fra året som har gått. Denne høytiden har historiske røtter og feires vanligvis med et stort festmåltid hvor familie og venner samles.
Tradisjonen med Thanksgiving stammer fra tidlig kolonihistorie i Nord-Amerika. Den mest kjente historien knyttet til Thanksgiving handler om Pilgrims, en gruppe engelske separatister som kom til Plymouth, Massachusetts, i 1620 for å unnslippe religiøs forfølgelse.
De hadde en vanskelig første vinter i den nye verden, men med hjelp fra lokale Wampanoag-indianere lærte de å dyrke mat og overleve. Året etter, i 1621, feiret de en vellykket høsthøst med en fest som inkluderte både Pilgrims og Wampanoag. Dette regnes ofte som den første Thanksgiving-feiringen.
Thanksgiving ble ikke en fast nasjonal høytid før mye senere. President Abraham Lincoln erklærte Thanksgiving som en nasjonal høytid i 1863 midt i borgerkrigen, som en måte å fremme enhet og takknemlighet i nasjonen. Siden den gang har Thanksgiving vært en fast høytid i USA.
Tradisjonelle elementer i en Thanksgiving-feiring inkluderer kalkun, stuffing (fylling), søtpoteter, gresskar pai, tranebæsaus, og mange andre retter.
I tillegg til mat er det også en tradisjon med å se på parader, spesielt den årlige Macy’s Thanksgiving Day Parade i New York City. Mange amerikanere ser også på amerikansk fotball, da det er tradisjonelle NFL-kamper som spilles på Thanksgiving Day.
Kalkun
Kalkunen ble gradvis mer populær som hovedrett for Thanksgiving-måltidet i løpet av 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet. Dette var delvis på grunn av kalkunens størrelse, som gjorde den egnet for store familier eller samlinger, og delvis på grunn av dens smak og saftighet når den ble tilberedt riktig. Tradisjonen med å fylle kalkunen med stuffing (fylling) og steke den i ovnen ble også vanlig.
I dag er det nesten uunngåelig å tenke på Thanksgiving uten å assosiere det med et saftig stekt kalkunmåltid. Folk tilbereder kalkunen på ulike måter, inkludert steking, grilling og røyking, og krydrer den på forskjellige måter. Det er også vanlig å servere forskjellige sauser og sideretter som passer til kalkunen, som søtpoteter, gresskar pai, cranberry saus og grønnsaker.
«Benådning»
En av de tidligste kjente tilfellene av en president som benådet en kalkun fant sted i 1863 da Abraham Lincoln, som en del av sin proklamasjon om å gjøre Thanksgiving til en nasjonal høytid, valgte å spare en kalkun som sønnen hans hadde fått som en julegave. Dette var imidlertid en enkeltstående hendelse, og tradisjonen med presidentiell kalkunbenådning ble ikke et fast element før senere.
Den moderne tradisjonen med presidentiell kalkunbenådning er imidlertid mer direkte knyttet til 1963 og president John F. Kennedy. I det året fikk en kalkun sendt til presidenten fra National Turkey Federation med en etikett som sa «Good Eating, Mr. President!» President Kennedy lovet å spare kalkunen, og selv om det ikke ble en fast tradisjon umiddelbart, markerte dette starten på praksisen.
Det var først på 1980-tallet at kalkunbenådning ble en mer formalisert tradisjon. President Ronald Reagan benådet en kalkun i 1987 og nevnte det som en symbolsk handling for å minne folk om å gi takk for velsignelsene i livet. Siden den gang har kalkunbenådning blitt en årlig seremoni med presidenten som sparer en kalkun fra å bli slaktet som en del av Thanksgiving-feiringen.
I dag er kalkunbenådningen en hjertevarmende og humoristisk tradisjon, der presidenten deltar i en kort seremoni foran Det hvite hus, der en utvalgt kalkun blir «benådet» og deretter sendt til en dyrepark eller gård for å leve resten av sitt liv i fred.