Inkassobyrå: – Stadig flere gir opp

Avatar photo
Publisert 23. november 2023 | 21:28

Norge er inne i dyrtid. Rentene er høye, priser på mat og andre nødvendigheter har gått opp, og inflasjonen spiser på pengene til folk. Nå melder eksperter at stadig flere begynner å gi opp.

Den siste tiden har Kredinor, et av Norges største inkassobyrå, dybdeintervjuet mer enn 200 kunder med gjeldsproblemer.

– Jeg har vært med på flere av intervjuene, og det er slående at så mange forteller om det samme; at de har mistet helt oversikten og gir derfor opp, administrerende direktør i Kredinor, Klaus-Anders Nysteen, til TV 2.

 Han mener det er all grunn til å frykte at mange rett og slett har gitt opp.

– Det vi hører er hjerteskjærende og skremmende på en gang. Mange sier de ikke vet om de har råd til å betale barnehageplassen neste måned. Samtidig hører vi om kunder som tar opp ny gjeld for å betale gammel gjeld. Det er veldig farlig, sier Nysteen til kanalen.

Kredinor erfarer at mange har mistet oversikten over egen økonomi. Flere av personene de har snakket med har blitt motløse og likegyldige til regningene som hoper seg opp.

Kan være skremmende

Siviløkonom og programleder i Luksusfellen, Hallgeir Kvadsheim, kjenner igjen funnene fra analysen til Kredinor.

– Vi er veldig godt kjent med at folk ikke orker å forholde seg til gjeld og regninger. Vi ser at det er mange unge som ikke har hatt denne type problemer før, og det kan oppleves som skremmende, sier Kvadsheim til TV 2.

Han anbefaler folk som sliter å ta kontakt med dem man skylder penger for å prøve å finne løsninger.

– Ofte er det ikke så ille som folk tror, sier Kvadsheim til kanalen.

Folk åpner ikke brevene sine

Forbrukerøkonom i Sparebank1, Magne Gundersen, har sett mange eksempler på folk som gir opp, og ikke lenger klarer å forholde seg til gjeld og å betale regninger.

– Mange åpner ikke brev fordi det bare er dårlige nyheter, sier Gundersen til TV 2.

Han tror den økonomiske situasjonen vi er i nå har bidratt til å gjøre veien ut av uføre mye lengre, og mye tøffere. Gundersen tror det bidrar til at mange gir opp.

For å unngå å havne i inkassostatistikken, mener Gundersen det viktigste vi kan gjøre som forbrukere, er å kutte i forbruket vårt.

– Vi må spørre oss selv igjen og igjen: «hva kan jeg kutte ut?»

– Nå må vi slutte å bestille varer på kredittkort, som vi egentlig ikke har råd til. Selv om det smerter å kutte ned på forbruk, så er det mye bedre enn konsekvensene av å havne bakpå økonomisk, sier Gundersen.

mest lest