Finland stenger grensene – Norge forbereder seg på flyktningstrøm

Avatar photo
Publisert 23. november 2023 | 19:45

Fra torsdag kveld er det bare en grenseovergang Finland holder åpen på grensen til Russland.

Torsdag ettermiddag stenger finske grensemyndigheter grenseovergangen i Vartius i nærheten av byen Kuhmo øst i landet. Etter dette er det bare grenseovergangen Raja Jooseppi øst for Ivalo helt nord i Lappland som er åpen.

Finske myndigheter sier at dette er nødvendig på grunn av en økende strøm av asylsøkere og flyktninger uten visum.

Ifølge den finske innenriksministeren, har russiske grensekontrollører sendt papirløse migranter over den finske grensa med vitende vilje. Grensemydnighetene understreker at det skal dreie seg om både menn og kvinner fra land i Afrika og Midtøsten.

Myndighetene i Finland har hevdet at russiske grensemyndigheter har begynt å slippe folk over til den finske grensen som ikke har nødvendige dokumenter. De mener at Russland ønsker å skape uro langs EUs yttergrense.

Den finske statsministeren Petteri Orpo sa onsdag at man ønsker å gjøre det så vanskelig som mulig for flyktninger å komme seg til en grenseovergang, og at det er en krevende reise helt opp til Raja Jooseppi.

Torsdag kom rundt 60 flyktninger seg over grenseovergangen i Salla lenger sør i Lappland, før også den stengte. Finske medier melder at flyktningene blir kjørt nordover i busser og biler.

Kan komme til Norge

Det er bare rundt 150 kilometer fra Raja Jooseppi til grenseovergangen mellom Norge og Russland ved Storskog i Sør-Varanger.

Mellom Murmansk og Raja Jooseppi går det en sidevei nordover til den russiske byen Nikel, som ligger bare noen titalls kilometer fra Storskog. Denne veien ble på slutten av 1990-tallet utbedret med penger fra Norge, fordi hovedveien mellom Kirkenes og Murmansk i perioder ble stengt på grunn av militær aktivitet.

Til nå har norske myndigheter merket lite til økt trafikk fra Russland over Storskog.

– Den har vært lav og normal, forteller stabssjef i Finnmark politidistrikt, Tarjei Sirma-Tellefsen til NRK Finnmark.

Statsminister Jonas Gahr Støre sa onsdag at Norge er forberedt på å stenge grensen, hvis det skulle komme en ny flyktningstrøm, ifølge NRK.

EU sender utstyr

Nestsjefen for den finske grensevakten Markku Hassanen sier at man vurderer situasjonen fortløpende, og at en gjenåpning av grensen vil bli vurdert ut ifra hvordan situasjonen utvikler seg.

Finland får nå hjelp fra EU, som sender grensevakter og utstyr.

EUs organ for å overvåke grensene innenfor Schengen-samarbeidet, Frontex, kunngjorde torsdag at de sender 50 grensevakter for å hjelpe Finland i den situasjonen landet er kommet i.

I tillegg vil det også bli sendt utstyr, blant annet biler, til Finland.

mest lest