Antall elever med høyt fravær fortsetter å øke. Årets avgangskull har to fraværsdager og to fraværstimer mer enn avgangskullet før pandemien, skriver Utdanningsdirektoratet om årets 10. klassinger. Det er samme tendens i videregående skole.
Men hva er grunnen?
Lavere læringsutbytte, redusert trivsel, økning i mobbing på skolen og endringer i foreldres grensesetting er blant årsakene som nevnes av både politikere og direktoratet.
I tillegg pekes det på ettervirkninger av koronapandemien som en mulig medvirkende faktor til det økte fraværet.
Men psykologiprofessor og forfatter Ole Jacob Madsen mener man i omtalen av utviklingen skyver for mye av ansvaret over på foreldrene og barna som «en generasjons bomullsbarn, der dagens foreldregenerasjon syr puter under barnas armer».
Han er medforfatter på boken «Skolevegringsmysteriet».
Maiken Marie Jordal forsker på skolefravær.
Hun sier til Dagsavisen at hennes inntrykk er at de elevene med mye fravær opplever utrygge miljø, mobbing eller få, nære venner.
– Dagens skole kan være utfordrende for dem som er introverte, dem som blir overveldet av for mange inntrykk, dem som opplever skolen som kjedelig eller for vanskelig, og dem som blir stresset av å hele tiden måtte prestere og bli evaluert. Disse kan over tid utvikle psykiske og fysiske symptomer og atferd som etter mitt syn ofte blir lite forstått eller feiltolket som problemer og årsaker i seg selv, sier hun til Dagsavisen.
Skolen snarere enn foreldrene er altså en viktig forklaring.
– Jeg mener at det er ulogisk at en hel generasjon barn plutselig tåler mindre og at det finnes noe slikt som en generell foreldrestil som bidrar til dette, sier hun.
Hva vil det si å være introvert?
Vi ga ChatGPT følgende oppgave: «Kan du skrive en kort avisartikkel om hva det vil si å være introvert og hvor mange prosent av befolkningen som regnes som introverte? Kan du også skrive litt om hvilke utfordringer de har?»
Slik ble svaret:
Omtrent 25–40 prosent av befolkningen regnes som introverte, ifølge ulike studier. Å være introvert handler ikke nødvendigvis om å være sjenert eller sosialt tilbaketrukket, men heller om hvordan man lader opp og foretrekker å bruke energien sin. Mens ekstroverte ofte får energi av sosialt samvær, henter introverte krefter fra stillhet, refleksjon og tid alene.
Kjennetegn på introversjon
Introverte personer trives ofte i mindre grupper eller én-til-én-samtaler fremfor store forsamlinger. De har gjerne en dypere tilnærming til relasjoner og foretrekker meningsfulle samtaler fremfor småprat. Mange introverte bruker også mer tid på å observere og reflektere før de handler eller snakker.
Utfordringer introverte møter
Introverte kan møte utfordringer i en verden som ofte belønner ekstroverte egenskaper som spontanitet, sosialt initiativ og høy synlighet. I arbeidslivet kan introverte for eksempel oppleve at deres mer tilbaketrukne stil blir feiltolket som mangel på engasjement. Sosiale situasjoner som krever mye small talk eller nettverksbygging, kan også føles utmattende.
En annen utfordring er at introverte kan bli oversett eller misforstått i miljøer der de mest høylytte stemmene får størst oppmerksomhet. Samtidig kan behovet for å trekke seg tilbake etter sosiale aktiviteter bli tolket som uhøflighet eller manglende interesse.
Fordelene med å være introvert
Til tross for utfordringene har introverte mange styrker. De er ofte gode lyttere, kreative tenkere og dyktige til å analysere komplekse problemer. Disse egenskapene kan være en stor ressurs både i personlige relasjoner og i arbeidslivet.
Å anerkjenne og tilrettelegge for ulike personligheter, enten introverte eller ekstroverte, kan bidra til et mer balansert og inkluderende samfunn.