Mener folk må få lov å vise fingeren til politiet

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 24. desember 2022 | 08:34

Victor Halstensen (18) fra Vadsø i Finnmark ble denne uken dømt til å betale en bot på 4800 kroner etter å ha vist fingeren til politiet.

Mange reagerer på dommen.

– Politiet kan ikke la seg ødelegge psykisk av en ungdom som sier stygge ting eller viser fingeren, sier Terje Søderholm til NRK. Han var lensmann i Loppa i Vest-Finnmark fram til 2003.

I USA har dommer med henvisning til ytringsfriheten vist at det lov å vise fingeren til politiet.

Søderholm har opplevd lignende situasjoner mange ganger.

– Er du bestemt, vennlig og selvsikker nok, går dette helt fint. Ungdom er ungdom. En som kanskje har fått en øl for mye går det fortsatt an å snakke med. Han angrer uansett dagen etter, sier han.

Søderholm frykter slike anmeldelser svekker snarer enn styrker autoriteten til politiet.

– Man får ikke tillit ved å levere slike anmeldelser. Slike ting skal man overse. Jeg har gjort det selv tusener av ganger, sier Søderholm.

Førsteamanuensis i rettsvitenskap Katrine Holter mener Stortinget må se på saken og heve terskelen.

– Som Ytringsfrihetskommisjonen pekte på, har domstolene lagt terskelen underlig lavt for å dømme i slike saker, og det er gode grunner til at lovgiver bør heve denne terskelen, sier Holter.

Halstensen viste fingeren til politiet også etter at han hadde fått en advarsel. Men den pensjonerte politimann Søderhol mener politiets anmeldelse er «hinsidea».

– Måten politiet har reagert på i denne saken er hinsides. Man kan ikke la seg ødelegge psykisk av en ungdom som sier stygge ting eller viser fingeren. En finger opp i lufta betyr ingenting, sier Søderholm.

– Hæstkuk

Men det er ikke bare å vise fingeren som gir straff. Nylig var det nok en sak fra Nord-Norge.

Det fikk en Alta-mann erfare da han sa «hæstkuk» til en politimann.

En 20 år gammel mann er dømt for ordbruken da han ble stoppet i en politikontroll.

Under kontrollen uttalte han til den ene politibetjenten at han var en «hæstkuk», og at betjenten «ikke hadde så mye mellom ørene»

Tingretten mener uttalelsen fortjener straff.

«Etter en konkret vurdering fant retten at uttalelsene er å anse som utilbørlig atferd, og således straffbart. Retten skriver at hva gjelder begrepet «hæstkuk» må dette anses som et riktignok upresist, men likevel krenkende skjellsord som en offentlig tjenestemann har krav på beskyttelse mot å bli utsatt for.»

Alta-mannen er dømt til å betale 42.000 kroner i bot og til tap av førerretten i 19 måneder.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

Nordlending dømt – ikke lenger lov å kalle politiet «hæstkuk»

mest lest