iNyheter er også «familie» – God jul til våre lesere!

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 24. desember 2023 | 13:21

Når klokken nærmer seg 16 på julaften, skjer det samme hvert år. Lesertallene synker som en stein.

Det er egentlig et godt tegn. Folk samles om andre ting. Foreldre, barn, besteforeldre –kanskje også en og annen fire-generasjoners sammenkomst.

I år har mange av oss også hvit jul. Det er noe med det. Det blir en helt annen kos når det er hvitt ute.

Man har forsøkt å skremme oss med at hvit jul og skiføre vil høre kun fortiden til. Men i fjor og dette året, så langt, motsies det av faktum. Vi har kaldt, fint vintervær – også i lavlandet og langt sør.

For noen år siden stilte barn og ungdom opp i klimastreik, og til klimabrøl. De er ikke lenger like bekymret. Det er bra at dommedagsprofetene ikke lenger har samme evne til å skremme.

I Ukraina har de flyttet sin julefeiring to uker frem i tid. Fra den ortodokse, julianske kalender der man feirer jul 7. januar, til den den gregorianske kalender.

I den mest brukte, gregorianske feirer man jul 25.desember (eller 24. desember slik bla. Skandinavia og Tyskland gjør).

Ukraina prøver å vende seg mot Vesten.

Det blir jul i skyttergravene i Ukraina også. Men de færreste av oss kommer nok til å ofre dem mange tanker. Det er en glemt krig på mange måter.

Ikke alle i Norge har noen å feire med denne dagen. Det føles nok trist for mange. Ensomhet er ikke bra, det viser helsestatistikken. Jeg skal ikke ramse opp selvfølgeligheter om hva man bør gjøre for å «se sin neste». Men det er gjerne ikke mye som skal til: Et blikk, en kort liten høflig utveksling. En eske konfekt på døren til en ensom nabo.

Selv skal jeg spise pinnekjøtt denne dagen. Med en øl, litt akevitt og moltekrem til dessert. Julen feires dypt inne i Telemark. Der «Lurås-klanen» i sin tid slo seg ned.

Men det blir en hånd på rattet på iNyheter også. For i 19-tiden viser erfaringen at lesertallene så smått begynner å ta seg opp igjen. Folk liker å slappe av med det vi har å tilby. Og i kommentarfeltet er det alltid litt aktivitet.

Faktisk tror jeg iNyheter for noen er litt «familie» for mange det også.

Det er bare en bonus, og noe vi er litt stolte av.

God jul!

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

mest lest