Norske bedrifter varsler kostnadskutt og nedbemanning

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 25. januar 2023 | 03:14

Tirsdag har flere store norske bedrifter varslet om kostnadskutt og nedbemanning. 

– Det er en utvikling vi har sett det siste året, der den økonomiske veksten er blitt mindre, og i enkelte land til og med er negativ, sier økonomi professor Norges Handelshøyskole, Ola Honningdal Grytten til TV 2.

Tirsdag har flere norske bedrifter meldt om nedbemanning av hundrevis av ansatte for å spare kostnader.

Telenor og Postnord, varslet kutt på flere hundre årsverk. Samtidig meldte mediebedriften Schibsted, at de skal kutte en halv milliard i kostnader over de neste to årene.

– Oppsigelser og økt arbeidsledighet har vært varslet en tid og jeg er i grunn forbauset over at det ikke har kommet før, sier Grytten.

Arbeidsledigheten skal noe opp, ifølge Norges Bank og regjeringen sine prognoser for 2023.

Økonomer advarer

– Når arbeidsledigheten først øker, så øker den ikke bare litt, da øker den typisk ganske kraftig, sa Olav Chen i Storebrand, til TV 2.

Grytten frykter for en «domino-effekt» blant selskapene.

– Om mange nok nedbemanner, kan kjøpekraften falle på grunn av økt arbeidsledighet, da kan enda flere miste jobben, sier Grytten og legger til:

– I tillegg kan man ikke utelukke at andre vil følge etter i nedbemanning fordi de frykter at deres produksjon skal bli for kostbar i konkurranse med andre som nedbemanner.

Vi ser også det samme i USA og andre deler av verden, der bedrifter har satt i gang store nedbemanningsprosesser.

Google varsler at de skal si opp 12.000 ansatte, Spotify skal kutte seks prosent av arbeidsstokken og Amazon skal kvitte seg med 17.000 ansatte, ifølge TV 2.

LO er bekymret

LOs sjeføkonom, Roger Bjørnstad mener den kraftige innstrammingen av økonomien til husholdningene, økte strømkostnadene for næringslivet og den kraftige renteoppgangen taler for at ledigheten skal stige.

– Jeg tror det er helt reelle markedsvurderinger og etterspørselsfall som ligger bak, sier Bjørnstad, til TV 2.

Bjørnstad tror myndighetene har undervurdert hvor mye arbeidsledigheten skal opp.

Over hele verden har økonomer varslet at vi kan være på vei inn i en resesjon, på grunn av blant annet den skyhøye inflasjonen.

Vestre vil ikke la kraftmangel torpedere klimamålene

mest lest