USA klar til å sende dusinvis av Abrams stridsvogner til Ukraina

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 25. januar 2023 | 02:14

Beslutningen kommer bare dager etter at Washington argumenterte mot å sende Abrams til Ukraina.

USA, ser ut til å være klar til å starte en prosess som til slutt vil sende dusinvis av M1 Abrams stridsvogner til Ukraina, sa to amerikanske tjenestemenn til Reuters på tirsdag.

En slik beslutning fra USA kommer bare dager etter at Washington argumenterte mot å sende Abrams, til tross for krav fra Ukraina og offentlig press fra Berlin som til slutt valgte å godkjenne levering av tyskproduserte Leopard-stridsvogner.

En kunngjøring kunne komme så tidlig som onsdag, ifølge de annonyme tjenestemennene.

De la til at Abrams sannsynligvis vil bli anskaffet gjennom et fond kjent som Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), som tillater president Joe Bidens administrasjon å få våpen fra industrien i stedet for fra eksisterende amerikanske våpenlagre.

En av tjenestemennene sa at det var mulig at Biden-administrasjonen kunne bruke USAI-prosessen til å kjøpe Abrams fra allierte som har dem, pusse dem opp og deretter sende dem til Ukraina.

Prosessen kan ta måneder og til og med år.

Ukraina sier tungt pansrede vestlige stridsvogner vil gi troppene mer mobilitet og beskyttelse i forkant av en ny russisk offensiv som Kyiv forventer i nær fremtid. De kan også hjelpe Ukraina med å gjenerobre noe av territoriet som har falt til Russland.

Amerikanske tjenestemenn sier at Abrams stridsvognene er vanskelig å vedlikeholde, vanskelig å trene ukrainere til å operere, og de bruker flydrivstoff – noe som gjør det til et dårlig valg for denne fasen av krigen.

Nå kommer korrupsjonen til overflaten i Ukraina. Flere topper avsatt eller trekker seg

mest lest