Elleve nye tilfeller av tekstlikhet

Avatar photo
Publisert 25. januar 2024 | 21:35

Siden lørdag 20. januar er det avdekket en rekke tilfeller av tekstlikheter i helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkols (Ap) masteroppgave som er identiske med tekst fra andre oppgaver.

Torsdag kveld skriver VG at de har avdekket elleve nye eksempler på tekstlikhet, som ikke tidligere er omtalt.

Totalt er det til nå funnet 67 tilfeller av tekstlikhet, ifølge VG. Det utgjør 6,9 prosent av Kjerkols masteroppgave.

Flere setninger er helt eller delvis identiske – og mangler korrekte kildehenvisninger eller siteringer. Noen kilder nevnes heller ikke i litteraturlisten, der alle kilder skal listes opp til slutt. Flere av tekstene er hentet fra andre masteroppgaver, mens andre stammer fra fagbøker, tidsskrifter og offentlige rapporter.

Les også: Du bør ta ditt skaut og gå, Kjerkol

Da Kjerkol først ble konfrontert med tekstlikhetene, benektet hun at hun hadde kopiert andre tekster. Etter noen timer endret ministeren forklaring.

På spørsmål fra NRK om hvordan hun forklarer at det er identiske setninger med andre tekster, svarer ministeren at det blant annet er fordi hun har brukt samme metode og at hun henviser til de samme tekstbøkene.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har uttalt at det er opp til universitetene å vurdere hva som er et brudd på regelverket, alvorlighetsgrad og eventuelle konsekvenser. Inntil videre har han tillit sin helseminister.

mest lest