Frankrike: Lærere oppfordres til å bruke tåregass mot voldelige elever

Avatar photo
Arnt Folgerø
Tidligere journalist
Publisert 25. januar 2024 | 11:00

Ordfører Eric le Dissès i den franske byen Marignane mener at lærerne bør utstyres med tåregassgranater for å verne seg mot voldelige elever, opplyser nettstedet Remix

Vold mot lærere i den franske skolen er et voksende problem. I et brev til byens lærere, med en kopi til Frankrikes undervisningsinspektør, beklager Dissès at politiet ikke er tilgjengelig nok for å hindre vold mot dem som arbeider i landets skoler.

I tillegg til tåregassgranater foreslår ordføreren at lærerne utstyres med voldsalarmer. Han sier at det er altfor få politifolk i byen til at de kan gi god nok beskyttelse til lærerne i kommunen. Dissès viser til drapet på læreren Domenique Bernard i oktober i fjor, som kunne ha vært unngått dersom læreren hadde hatt det nødvendige utstyret til å verne seg mot elevvold.

I et innlegg på sosiale medier torsdag nevner ordføreren et tilfelle i sin egen by der fire elever angrep og tilføyde en lærer alvorlige skader.

Å utstyre læreren med tåregass som beskyttelse, er det minste vi kan gjøre på kort sikt, mener ordføreren. En av to lærere har allerede bedt ham om å få verneutstyr mot vold, opplyser Dissès. 

Han intervjues her på fransk TV.

Lærernes fagforening og politiet avviser forslaget fra ordføreren. Politimesteren i byen sier at det er forbudt å bruke tåregass som våpen uten å ha legitime grunn til det, slik som politiet. Straffen for bruk er bøter på opptil 15.000 euro eller ett år i fengsel. En representant for lærernes fagforening, sier at man bør være forsiktig med å oppfordre medlemmene til selvtekt. Det er ikke det som er lærernes oppgave, og slikt verneutstyr vil avspore lærerne fra å gjøre undervisningsjobben sin. 

For en måned siden var det en 12 år gammel skolejente med flyktningeforeldre fra Mongolia som ble arrestert etter at hun truet å ta livet av læreren sin med kniv. Flere av med-elevene har som vitner forklart at 12-åringen ville etterligne mordet på Domenique Bernard.   

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

mest lest