Waltherzøe trekker seg som partileder i INP

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 25. januar 2024 | 16:27

Det skriver han selv i en pressemelding torsdag ettermiddag.

«Den spente og uforsonlige situasjonen i Industri- og næringspartiet gjør det nødvendig at jeg trer av som partileder med umiddelbar virkning. Andre må ta stafettpinnen videre,» skriver han i pressemeldingen.

«Det er særlig på bakgrunn av en pressemelding fra landsstyret, datert 20.01.24, der 19 regionale og sentrale tillitsvalgte, inkludert begge nestledere, utrykker sin mistillit, som gjør at jeg nå trekker meg,» fortsetter han.

Avgangen kommer etter uker med offentlig krangel og gjensidige beskyldninger. Etter et landstyremøte forrige fredag kom det en uttalelse med krass kritikk av og mistillit mot partileder Owe Ingemann Waltherzøe.

– Det er dessverre negative krefter i partiet som er sentralt plassert, og dette er i et stort omfang, skriver Waltherzøe i et innlegg på Facebook.

Les også: Landsstyret i INP: – Kan ikke akseptere at partileders negative adferd får fortsette uten konsekvenser

Allerede i desember skrev mediene om kritikk mot lederstilen. Generalsekretær Ole Martin Martinsen skrev i en epost til tillitsvalgte at han mente Waltherzøe burde bli byttet ut. Også INPs to nestledere skrev under på uttalelsen fra landstyret.

– Det var en klok avgjørelse av Waltherzøe å trekke seg. Landsmøte er naturlig sted for valg av ny ledelse, skriver Martinsen til iNyheter torsdag.

Generalsekretæren avviser Waltherzøes påstand om at det er «negative krefter» i partiet.

Onsdag hadde Waltherzøe innkalt til sentralstyremøte. Der fikk han etter det iNyheter kjenner til ikke den støtten han hadde håpet på.

Waltherzøe er klar på at nå er det nok. Nå orker han ikke mer.

Etter det iNyheter kjenner til, skal også flere i sentralstyret ha valgt å trekke seg.

– For min del var det to grunner til å trekke seg. For det første ønsker jeg ikke å bruke tid på polemikk og å diskutere vedtekter. Det ble for mye krangling, møter og diskusjon, og for lite politikk, som er det jeg liker å drive med, forteller Ziv Bødtker, som nå har valgt å trekke seg som sentralstyremedlem i INP.

– Bråket i partiet var ikke Waltherzøe sin feil. Tvert imot. Derfor valgte jeg å følge ham ut da han sa han ville trekke seg. Waltherzøe er den viktigste personen i partiet. Han var partiets ansikt utad. Jeg har ikke noe tro på INP fremover uten ham, så for meg var dette en enkel avgjørelse, forteller Bødtker til iNyheter.

Også sentralstyremedlem Henning Karlsen har valgt å trekke seg. Han ser heller ingen fremtid for INP uten Waltherzøe.

– Jeg trekker meg sammen med partileder. INP var Owe, ingen tvil. Nå har det bare vært krangel om vedtekter de siste to årene. Partiet er blitt en barnehage. Man burde heller fokusert på politikk, skriver Karlsen til iNyheter.

INP ble stiftet på Rjukan i februar 2020. Det var Waltherzøe som hadde ideen til og var primus motor i startfasen.

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

mest lest