Trond Giske nekter å utlevere sin masteroppgave

Avatar photo
Publisert 25. januar 2024 | 22:02

Politikernes masteroppgaver har havnet under medienes lupe etter at det ble funnet tekstlikheter mellom masteroppgavene til Sandra Borch (Sp) og Ingvild Kjerkol (Ap) og andre tekster.

Nettavisen skriver at de har gjennomgått masteroppgavene til flere politikere. De har også forsøkt å få tak i en masteroppgave som tidligere forskningsminister Trond Giske (Ap) leverte hos NTNU i fjor.

Kun sammendraget ligger ute på NTNU-portalen NTNU open. Oppgaveteksten er båndlagt av studenten, opplyser skolen til Nettavisen.

– Alle studenter har mulighet til å velge om de vil at oppgaven skal publiseres, eller ikke. Det er deres åndsverk, sier Jan Erik Kaarø, kommunikasjonssjef ved NTNU.

Nettavisen har derfor bedt Giske om å få hans masteroppgave i statsvitenskap tilsendt.

Giske har ikke besvart deres gjentatte henvendelser, til tross for at Nidaros sosialdemokratiske forum kan bekrefte at Giske er på jobb hos partilaget denne uka.

Elin Ørjasæter er dosent i HR og arbeidsliv ved Høyskolen Kristiania, og mener Giske bør ha en god begrunnelse til at han ikke vil overlevere sin oppgave til media.

– At han ikke ønsker å utlevere denne oppgaven er jo en nyhet i seg selv. Det er spesielt, og han bør ha en god begrunnelse. Jeg ser ikke helt hva det skulle vært ut fra oppgavens tittel. Det ser ikke ut til å være forretningshemmeligheter eller spesielt sårbare informanter her, pasientinformasjon eller lignende, sier Ørjasæter til Nettavisen.

Ørjasæter sier videre at slik hun tolker utdraget som ligger åpent på nett, så ser det ut som Giske bygger på andres data og analyser, noe hun understreker er god praksis, og en verdifull måte å forske på.

Les også: Har funnet 67 tilfeller av tekstlikhet i Ingvild Kjerkols masteroppgave

Trond Giskes masteroppgave ble til boka «Verdt å slåss for», som ble gitt ut i fjor høst.

I oppgaven deler Giske velgere inn i det han kaller «nærvelgere» og «globalvelgere», for å forklare Brexit, valget av Donald Trump og sosialdemokratiske partiers tapte oppslutning i Europa i nyere tid.

mest lest