Leopard-stridsvogner ankommer Ukraina, mens Vesten pøser på med nye sanksjoner mot Russland

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 25. februar 2023 | 02:15

De første polske Leopard-stridsvognene har ankommet Ukraina.

Samtidig har vestlige allierte, inkludert G7 og EU, kunngjorde en rekke ytterligere økonomiske, militære og finansielle sanksjoner mot Russland, i et fornyet forsøk på å svekke Vladimir Putins krigsmaskin.

Polens statsminister Mateusz Morawiecki bekreftet på årsdagen for den russiske invasjonen at fire Leopard-stridsvogner hadde blitt levert til Ukraina.

– Polen og Europa står ved deres side. Vi vil definitivt ikke forlate dere, vi vil støtte Ukraina inntil en fullstendig seier over Russland, sa han da han sto sammen med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under sitt besøk i Kyiv.

Fredag kveld kunngjorde G7 at de var fast bestemt på å styrke sanksjonene og iverksette tiltak for å svekke Russland, og lovet tiltak mot russisk diamanteksport.

Det ble samtidig advarte om at tredjeland som hjelper Russland med å unndra seg sanksjoner ville møte «alvorlige kostnader»

I en felles uttalelse sa G7-lederne:

– Vi oppfordrer tredjeland eller andre internasjonale aktører som søker å unndra seg eller undergrave våre tiltak om å slutte å gi materiell støtte til Russlands krig, eller står overfor alvorlige kostnader.

EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen, sier sanksjonene virker.

– Russland faller bakover mot en autarkisk økonomi som er kuttet vekk fra verden, sier hun.

I forkant av G7-møtet ledet USA an med en kunngjøring om ytterligere militærhjelp til Ukraina og sanksjoner mot Russland og landets støttespillere, inkludert kinesiske selskaper.

Den militære hjelpepakken vil inneholde flere nye drone- og antidronesystemer som USA ikke tidligere har gjort tilgjengelig, samt utstyr for å hjelpe Ukraina med å motvirke russisk elektronisk krigføring. USA vil også sende mer ammunisjon.

Zelenskyj: – Dette blir året for vår seier

mest lest