Nordmenn sliter med å betale for seg: – Det er bekymringsfullt

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 25. februar 2023 | 04:37

Aldri før har flere nordmenn slitt med å betale inkassokravene sine.

Nå forteller landets politidistrikt at folk sliter mer enn før med å betale regningene sine, skriver TV 2.

Det er namsfogden som får i oppdrag å innhente pengene når nordmenn ikke klarer å betale sine inkassokrav.

Med en utleggsforretning, så tas det pant i personens eiendom, eller ved å få arbeidsgiver til å trekke av personens lønn.

2022 var et toppår i flere politidistrikter for mottatte utleggsbegjæringer.

Drøyt 10.500 flere utleggsbegjæringer ble registrert på landsbasis, sammenlignet med forrige normalår. Økningen fra 2021 var på 60.000.

– Det er bekymringsfullt at flere sliter med å betale sine boutgifter. Vi har merket en økning av «nye» brukere, og at flere og flere sliter med å betale de vanlige regningene, som husleie, strøm og drivstoff, sier namsfogd i Agder politidistrikt, Anita Andrå Andersen, til TV 2.

Andersen tror 2023 vil vise en enda større økning, og hun forteller om fortvilelse blant innbyggerne som ikke klarer å betale regningene sine.

– Det er forbundet med skam å ikke klare sine forpliktelser. Nå har vi vært i kontakt med flere skyldnere som har sin første sak hos namsfogden. De trenger veiledning og hjelp til å forstå hvordan de skal forholde seg til regelverket, som er komplekst, sier hun.

Inkassobyråene ser også i økende grad at yngre havner i gjeldskrise. Spesielt gruppen unge som kjøper eller leier bolig, havner nå mer enn tidligere i økonomisk uføre.

Nordmenn grensehandlet for 10,4 milliarder kroner

mest lest